Merre tovább?

2013. október 14-15-én a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium beiskolázási napokat tartott "Merre tovább?" címmel.

A rendezvényt Balogh Endre tanár úr irányításával alapos szervező munka előzte meg. Ennek eredményeként 177 nyolcadikos tanuló, 11 pedagógus és 46 szülő érkezett iskolánkba. Az első napon a sarkadiak, a másodikon pedig a környék (Geszt, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Gyula, Komádi, Magyarhomorog, Vésztő) településeiről érkezettek tekintettek be az intézmény életébe.

Zámori Ida igazgató asszony és Tóth Edit tankerület-vezető köszöntője után bemutatóórákat tekinthettek meg a vendégek, melyekre napokkal korábban előzetesen be kellett jelentkezniük. Minden diák (érdeklődő szülő, pedagógus) két tanítási órán vehetett részt az alábbiak közül: magyar, történelem, matematika, földrajz, angol, francia, postai alapismeretek, kommunikáció, informatika, angol nyelvű földrajz.

Azok a vendégek (szülők, pedagógusok), akik nem ültek be az órákra, megtekinthették az iskola épületeit, kollégiumát, az iskolatörténeti kiállítást. Tájékoztatást kaptak az intézményben folyó képzésekről, valamint meghallgathatták Oláh Imre szociális munkás előadását.

A délelőtt második részében a Bartók Béla Művelődési Központban tehetséges tanulóink mutatkoztak be műsorukkal - kellemes élményt szerezve a közönségnek. Fellépett az iskola gitárszakköre, színjátszó köre. Hallhattunk dalokat és hangszerszólót, láthattunk pantomimot, sőt különleges homokrajzot is.

Reméljük, hogy intézményünk a két nap alatt hasznos, jó útravalót adott a hozzánk ellátogató nyolcadikosoknak. Talán könnyebben megfogalmazzák jövőbeni vágyaikat, esetleg többen már azt is tudják, hogy "Merre tovább?"

A rendezvény a TÁMOP-5.2.3-A-11/1-2011-0002 jelű "Együtt gyermekeink jövőjéért" - a Sarkadi Kistérség integrált programja keretében valósult meg.

Köszönjük a pályázatban közreműködők munkáját, segítségét.

Nagy Ferenc

 

img: 

Gólyaavató

Mondják, hogy 1 fecske nem csinál nyarat. Nem ám, de 18 gólya! Bizony, szeptember közepén nekik majdnem sikerült az évszakváltás. Hétágra sütött a nap a kollégium udvarán, amikor elkezdődött az avatási szertartás. Aztán hirtelen nyakukba szakadt az égi áldás (mármint a kisgólyáknak). Kacsák módjára lubickoltak... - a táncban. Ügyesen ropták, s szívünkbe lopták - magukat. Lelkesedésüknél csak ázott tollaik voltak "szimpatikusabbak". Az üvegesben folytattuk az eltervezetteket. Remekül vették az akadályokat. Nem törte őket meg az idő(járás). Égre-földre, no meg a végzősök szeretetére, tiszteletére esküdöztek - a kollégium gólyái.

Az október újabb próbatétel elé állította őket. Ekkor már a többiek (nem kollégisták) is "avatódtak". Reggel 6 óra körül indultak a buszpályaudvarra, zsíroskenyérrel megrakodva. Hamar elkelt a portéka, pedig nem volt olcsó. (50 Ft-ot kértek darabjáért.) Ez talán megnyerő öltözetüknek is köszönhető volt. Díszes, telefirkált póló (alatta pulóver), cicanadrág, mamusz. És persze a cumi...

Délután a felsősök dolgoztak rajtuk: festették, kenték, pingálták őket, ahol érték. A frizurák is látványosan alakultak. A színpadon már fel sem lehetett ismerni, ki kinek a borja (gólyája).

Sokszor eljárták a bolondját. Volt, aki még a kánkánt is - a közönség nagy örömére. A végzősök gondosan megtervezték, hogy kire milyen feladatot osszanak. A végső elszámolásnál az osztályok bemutatkozó műsorának színvonala és a versenyszámok teljesítésének szintje esett latba. A tortát a kéttannyelvű gólyaosztály nyerte. A többieknek le kellett nyelniük ezt a békát is... Ilyen a gólyaélet!

Nagy Ferenc

 

img: 

Masaomi

Masaomi augusztus 24-én érkezett Magyarországra, Sarkadra azzal a céllal, hogy a 2013-14-es tanévet az Ady Endre - Bay Zoltán Középiskolában járja végig. Ám nem csupán eltölteni akarja az esztendőt. Őszinte tudásszomj vezérli. Számomra ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor vendéglátójával (Földesi Lászlóval) hármasban leültünk beszélgetni. Én kérdeztem, Laci tolmácsolt (angolul), Takasaka Masaomi pedig válaszolt.

A 17 éves fiatalember Japán Toyota nevű városából érkezett. Édesapja könyvelő, édesanyja pedig - őt idézve - bölcs háziasszony. A család legifjabb tagja a 11 esztendős öccse.

Masaomi tudásszomja lenyűgöző. Noha kedvenc tantárgya a testnevelés, matematika, fizika, őszinte érdeklődést mutat a magyarok történelemszemlélete iránt. A világtörténelem tantárgyat jól megérti, hiszen angol anyanyelvű lektor tanítja. A biológiával is jól elboldogul, mert annak oktatása is angolul folyik iskolánkban. A magyar irodalom és nyelvtan viszont komoly nehézségeket okoz. Egyelőre... A barátságos, nyílt tekintetű fiúnak ugyanis nem titkolt célja, hogy a tanév végén felső fokú nyelvvizsgát tegyen magyar nyelvből. Láthatóan jól halad ezen az úton. Egyre több magyar szót ért és használ. Itt-ott még Laci segítsége nélkül is megértettem válaszait.

Masaomi elmondta, hogy tetszik neki az övékétől merőben eltérő építészetünk. Örül, hogy kedvesek, barátságosak vele a fiatalok és a felnőttek egyaránt. Azt is megtudtam, hogy roppantul ízlik neki a magyar konyha főztje. A gulyásból, pörköltből háromszor is képes szedni. Ennél jobban talán csak a magyar lányok bűvölték el. Azt hiszem, nem véletlenül... Bizonyára ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem gyötri állandó honvágy. No meg a modern technika vívmányai (facebook, skype) is segítenek ebben, melyek által tartja a kapcsolatot családjával, barátaival.

Végül elmondta élete nagy álmát: egyszer az amerikai NASA-nak megfelelő japán JAXA mérnöke szeretne lenni.

Úgy legyen, Masaomi!
Nagy Ferenc

 

img: 

Gólyatábor középiskolánkban

A tanévkezdést megelőző héten, augusztus 26-án kisgólyák szállták meg kollégiumunkat, hogy 48 emlékezetes órát töltsenek (költsenek) új fészkükben. Gazdag program várt rájuk, melynek megvalósításában (szervezésében, lebonyolításában) nevelők, tanárok és 12-13. osztályos "öreg" diákok vettek részt.

Az első nap egyúttal esőnap is volt, hiszen felülről jött az égi áldás. Ez valójában azonban nem sok vizet zavart, mert a tűzoltóság bemutatója során - a sivatagban legfőbb kincsnek számító - vízből túlságosan sok jutott mindenkinek. Az új egyenpólót szárazra kellett cserélni. Ám a tortúra ezután is folytatódott. Kalandtúra formájában öltött testet. A nyári pihenéshez szokott fiatalokat megviselte a sok gyaloglás. Ennek vízhólyagnövesztő mellékhatásával és Bodri kutyával is sokan most találkoztak először.

Szerencsére a lábfájás tüneteit némileg enyhítette az Éden-tó hűsítő vize, hiszen a parton történő láblógatás is a feladatok közé tartozott. Szükség volt eme végtagok gyors gyógyulására, mert az esti szalonnasütés után bizony még táncolni is kellett. A talpalávalót a Garázs Beat Band húzta. A jó zene és a 12-13.-os gólyanevelő diákok "táncolásra ösztönző ténykedése" remek hangulatot teremtett.

Az esti takarodó elrendelése kudarcba fulladt. Erre a szervezők számítottak is, hiszen az írott program hajnali bátorságpróbával "fenyegetőzött". Ezért a gólyák a 2 órai ébresztést ébren akarták kivárni. Ez (a kivárás) a többségnek sikerült is, így azonban a próba elmaradt. Vagy mégsem?

A 2. napon a főzésé volt a főszerep. A csapatoknak csilisbabot kellett készíteniük - bográcsban.

A hozzávalókat önállóan kellett beszerezniük. A tűzgyújtás és a tűztáplálás is az ő feladatuk volt. Miközben rotyogott az étel, szellemi és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. Az ebéd igazán finomra sikerült. Mind elfogyott, sőt kevés is lett... Itt jegyzem meg, hogy a Közétkeztetési Intézmény kiemelkedően jó és bőséges élelemmel látott el bennünket a gólyatáborban. Köszönjük segítségüket.

A fárasztó szakácsi, konyhalányi teendők után Tóth Sándor jóvoltából sétakocsikázás következett, majd kevésbé pihentető sportversenyekre került sor az iskola sportcsarnokában.

Kora este vette kezdetét a Ki kicsoda? játékos vetélkedő, majd a napot olyan fergeteges hangulatú disco zárta, amilyet gólyáink még nem éltek meg soha a gólyatáborok történetében...

Ezt Oláh Viktornak köszönhetjük.

Az elmaradt bátorságpróba - 22 órás késéssel - éjfélkor kezdődött. Nem egy leányálom fülsüketítő csörömpölésre ébredni. Annál nagyobb öröm volt ez a végzősöknek, akik konyhai eszközök összeütögetésével és tangóharmonikával produkálták az őrjítő ricsajt. Ezután a kisgólyák sebesen toltak autót, kapával labdát terelgettek, miközben a tojásokat sem kímélték.

Másnap délelőttre a lányoknak és a fiúknak külön-külön szerveztek játékos vetélkedőt a végzősök.

Az értékelés során hasznos ajándékokat kaptak a diákok. Az ebédet követően hazautaztak, a tábor bezárta kapuit. Ez a kapu azonban jövőre ismét kinyílik. Szeretettel várjuk a leendő kisgólyákat.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak:

  • Nagy József
  • Tóth Sándor
  • Oláh Viktor (Csoki)
  • Garázs Beat Band
  • Közétkeztetési Intézmény
Nagy Ferenc

 

img: 

60 év

2013. augusztus 31-én került sor középiskolánk tanévnyitó ünnepségére. Ez a mostani sokban eltért a megszokottól. A Művelődési Központban gyülekeztünk, nem az iskolaudvaron. Több volt a 18 éven felüliek száma, mint máskor. Nem csoda, hiszen sokan eljöttek azok közül, akik az elmúlt hat évtized során valamikor ebben az intézményben tanultak. Kíváncsiak voltak a "kisöregre". Iskolánk ugyanis 60 éves. Meg kell hagyni, jól tartja magát.

Nem veszett el, mint homok a szélben...

Karkus Tamás 13. B osztályos tanuló produkciója nyomán "megelevenedett". A hat évtized tiszteletére Pete László még verset is írt, melyet iskolánk színjátszó körének tagjai adtak elő Pete Lászlóné útmutatásai alapján.

Az ünnepelt "életútját" Zámori Ida igazgató asszony mutatta be, emlékezve a régi diákokra, tanárokra, igazgatókra. A változó kor sem tudta soha megtörni lendületét... Túltette magát a nehézségeken, s haladt előre. Igazi szép élettörténet kerekedett ki előttünk.

Erről még a filmkockák is meséltek... Horváth Károly tanár úr felvételeinek köszönhetően a 90-es évek középiskolája elevenedett meg előttünk. Olyan pedagógusokkal is találkozhattunk, akik már a mennyei katedráról tekintenek le ránk. Többek között róluk is beszélt visszaemlékezéseiben Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója, aki 1968-72 között volt iskolánk tanulója. Ezután Hevesi Imre egy Presser-dallal örvendeztetett meg bennünket.

Majd újabb művészek léptek színre. Bár Bende Róbert polgármester úr most nem zenélt és nem énekelt, de érzékletes, színes képet festett egykori iskolájáról. Az itt töltött diákévek szépségéről, fontosságáról, a kötődésekről és persze huncutságokról, csínytevésekről mesélt szabadon, igen szórakoztatóan.

Gyebnár Csekka színésznő barátok közt érezhette magát, hiszen erről a színpadról (a Művelődési Központ színpadáról) indult más, nagyobb színpadok felé... Szeretettel telve, elfogódottsággal beszélt egykori iskolájáról. Mesélt, énekelt, verset mondott.

Nagy Andrea az első két tanítási nyelvű osztályba járt 2002-ben. A fiatalabb generációt ő képviselte az emlékezők sorában. Az ezután rövid műsort adó Hevesi Happy Band 3 tagja is néhány évvel ezelőtt még iskolánk diákja volt: Boros Sándor, Jánki Zoltán, Karkus Csaba. Rájuk is büszkék lehetünk.

A legifjabb hozzászóló, a 11. c osztályos Szatmári Ágnes rövid múltra tudott visszatekinteni. Ő a jelent, a jövőt képviselte. Karkus Tamás zongorajátéka után Zámori Ida igazgató asszony tollal és emléklappal köszöntötte a 9. osztályosokat, majd ajándékot nyújtott át az emlékezőknek. Végezetül megnyitotta középiskolánk 60. tanévét.

Ez az ünnepség kiinduló állomása volt annak a - Bende Róbert polgármester úr és a Sarkadi Tankerület által támogatott - rendezvénysorozatnak, amely a jubileum jegyében kerül megrendezésre. Ennek szellemében - főként Balogh Endre tanár úr munkája nyomán - pazar iskolatörténeti kiállítás nyílt az óépületben, ahol nosztalgiázhatunk a múlton, eltöprenghetünk a jelenen és bizakodhatunk a jövőben...

Boldog Születésnapot!

Nagy Ferenc

 Elhangzott beszédek:

img: 

Az élet 6 napba sűrítve

A nyár folyamán középiskolánk diákjai több turnusban, összesen 15-en vehettek részt életpálya-építő táborban a Balaton partján fekvő Zánkán. Az egyik csoport két tagjával a tanévkezdés előtt ültünk le beszélgetni az élményekről. Baracsi Annamária és Szatmári Ágnes nagy lelkesedéssel számolt be az eseményekről.

Noha az utazás igen viszontagságos volt, és a szállás is messze (nagyon messze) elmaradt a mi kollégiumunk nyújtotta kényelemtől, a diákoknak pozitív, hasznos élményeket adott. Ez elsősorban a gazdag, tartalmas programnak volt köszönhető, valamint a bőséges, kiemelkedően jó étkezéseknek. Még a napi kétszeri főtt étel sem hízlalta fel őket túlságosan, mert az óriási tábor területén minden alkalommal komoly távolságokat kellett megtenni a szálláshely, az étkezde és a programház között.

A szervezők minden napnak adtak egy-egy jelszót, ami köré csoportosították az aznapi teendőket. Nevezetesen: önismeret, lehetőségek, döntés, cselekvés, hasznosítás. A délelőtt folyamán úgynevezett nagycsoportos foglalkozás keretében körbeülve beszélgettek, illetve játszottak. Ebéd után, némi pihenőt követően kiscsoportokban folytatták a tevékenységet fiatal, jól felkészült csoportvezetőik irányításával.

Beszélgetőtársaim szerint az egyik legjobb programnak az "élő könyvtár" bizonyult. A diákok körülbelül 15, különböző foglalkozású (állatorvos, utaskísérő, bankigazgató, pszichiáter stb.) személyt kölcsönözhettek ki maguknak. A kölcsönzési idő legfeljebb 25 perc lehetett, azonban ha jól kérdeztek, igen sok információt kaphattak az adott szakmáról, annak szépségeiről, buktatóiról.

Összességében elmondható, hogy az "Új nemzedék" program támogatásával megvalósuló életpálya-építő tábor résztvevői jól érezték magukat, és hasznos ismereteket szereztek önmagukról, másokról, környezetükről, az életről.

 
Nagy Ferenc

 

img: 
Tartalom átvétel
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria