március 2012

Arany-hét a kollégiumban

Iskolánk kollégiuma 10. évébe lépett. Ebből az alkalomból Aranyos-újságot szerkesztettünk.

A visszaemlékezések és az előkeresett régi fotók a múltat idézték fel bennünk. Ennek szellemében került megrendezésre a hagyományos kollégiumi Arany-hét. 

Hétfőn Klimaj Tamásné kollégiumvezető köszöntője, majd névadónk szobrának megkoszorúzása után kiállítást tekinthettünk meg rajzoló, festő, író diákjaink munkáiból. Ezután Toldi Miklós kései utódai mérték össze erejüket. Többek között futás, kötélmászás, „malomkődobás”, „petrencés rúd” tartása volt a feladat. A kollégium Toldija címet Takács István nyerte el. Őt követte Sajti Zsolt és Benyó Tibor. A délután további része a kézilabdásoké volt. Lányaink barátságos, de szoros mérkőzésen (büntetőkkel kellett eldönteni) győzték le a sarkadi felnőttek csapatát. Este a körépület földszintjén a Kenton zenekar koncertjét élvezhették az érdeklődők.

img: 

Mosolyogj, az ingyen van!

Egész életünk a pénz körül forog. Ám a boltba nem mehetek el és vehetek le a polcról egy doboz szerelmet, egy üveg nevetést vagy egy csomag szeretetet. Ebben a nyüzsgő világban nem lenne baj, ha lennének ilyen boltok. Biztosan sokan betérnének és vásárolnának. Bár mindenki tudja, ezek a dolgok akkor a legigazabbak, ha a szívünkből jönnek.

img: 

Veszélyben a továbbtanulás?

A továbbtanulás nehéz ügy. Igen fontos döntéseket kell hoznia egy tinédzsernek, ráadásul a mostani helyzetben ez egyáltalán nem könnyű.

Napról napra növekszenek a felvételi pontszámok, ezzel ellentétben rohamosan csökken a felvehető létszám. Ez szinte minden magyar főiskolán és egyetemen észrevehető.

img: 

Gyereknek lenni jó!

Nem kétség, hogy életünk egyik legszebb időszaka a gyermekkor. Sokan szívesen és örömmel emlékeznek vissza a felejthetetlen pillanatokra. Azonban az idő múlásával néhány változás figyelhető meg.

img: 

Röplabdásaink sikerei

Jánk János tanár úr már jó ideje irányítja középiskolánk fiú röplabdacsapatát. Az elmúlt években szép sikereket értek el. Több alkalommal 7. helyezettjei voltak a középiskolások országos versenyének. Tavaly nyáron a csapat néhány tagja benevezett a strandröplabdások országos versenyére is.

img: 

A gyulai várban egy kicsit másképp

Ez év február utolsó hétvégéjén ismét megmutattuk (Ady Endre – Bay Zoltán Középiskola és Kollégium színjátszó csoportja) tehetségünket.

Pénteken jelmezes tárlatvezetéssel kedveskedtünk közönségünknek. Korhű ruhákban egy XV. századi koronarablást játszottunk el a vár szobáiban. Szombaton a jó és a rossz összecsapásával bemutattuk Télbúcsúztató darabunkat, a népi játékaink mellett. Az előbbieket - mint minden egyes művet - Laci bácsi (Pete László) írta nekünk. A Tavaszváró előadást a gyulai csapattal együtt játszottuk el. Ezt a műsort a békéscsabai iskola tánckarával színesítettük.

img: 

(Füst)felhőtlen szórakozás?!

Bizonyára mindenki hallott már a január elsején bevezetett törvényről, miszerint zárt légterű helyiségekben tilos a dohányzás és a dohányzóhelyiség kialakítása is. Nagy megkönnyebbülést jelent ez a nemdohányzók számára, ám valóban betartják-e a szórakozóhelyek és a vendéglátóipari egységek? Áprilisig csupán figyelmeztetik a szabálysértőket, így sokan nem is foglalkoznak a tiltással.

img: 

Régi értékek, újraálmodva

Vajon ki is lehetek? Sűrűn tömött és felületet kitöltő vagyok. Színezésem erőteljes, láthatsz bennem barnásvöröset, cinóbervöröset, citrom- és narancssárgát, zöldet, búzavirágkéket, lilát és rózsaszínt is akár. Mostanában nagyon felkapott vagyok, sok helyen találkozhatsz velem, és közöm van a népművészethez. Na? Én egy matyó rózsa vagyok. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy manapság erős érdeklődést mutatnak irányomba. Igaz, már egész régóta létezem, de mostanában egyre inkább hasznomat veszik. Felkerültem farmernadrágok hátsózsebére, pólók és pulóverek dekorálója is voltam. Fülbevalók, nyakláncok díszévé váltam. Hírességeken is képviseltettem már magam. Példa gyanánt: a spanyol kapus, Casillas olyan kesztyűt kapott, melynek ujjain matyó minták díszelegtek, a kézháti oldalán pedig jó barátom, a kalocsai minta kapott helyet. De neki is ki jutott a „jóból”: Jenson Button Forma 1-es pilóta a brazil nagydíj időmérőjén kalocsai mintás overáljában rótta a köröket. A nagy sikerem arra sarkallt, hogy elgondolkodjak azon, hogy a körülöttünk lévő rengeteg, csodás mintát, motívumot miért nem használják fel ilyen célokra. Talán, nem ismerik őket?! Pedig van köztük megannyi bemutatást kívánó remekmű.

img: 

Példa-érték

A mai világ züllött, kemény? Egyesek szerint igen, mások teljesen az ellenkezőjét állítják. Mi is a valóság? Az egész viszonyítás kérdése. A beszélgetés, kommunikáció kezd eltűnni az életünkből, és helyét a különféle számítógépes, internetes programok váltják fel. Valljuk be, ott minden sokkal egyszerűbb! A beszélgetőtársnak fogalma se lehet arról, hogy mi vajon tényleg a valóságot állítjuk-e, vagy csak füllentünk. Napjaink egyre több szakaszát a gép előtt ülve töltjük, amellyel nincs is gond, egy bizonyos mértékig. Sajnos egyre több az olyan tini, akik akár a közeli hozzátartozóival, barátaival, akár a kedvesével is csak az interneten tartja a kapcsolatot. Ebben a cyber világban mindent lehet: chatelni, olvasni, szótárazni, hírekről értesülni. Igen, ezek hasznosak, de vissza is lehet élni velük. A túlzott virtuális világba merülés a gyerekeknél akár depressziót is okozhat, amely egy komoly betegség. Tehát a cikkem témaválasztását nagyban befolyásolta a tinik nagymértékű internet használata, a másik befolyásoló tényező a szülői minta milyensége volt. Biztos vagyok benne, hogy ez kihat a gyermekek lelki fejlődésére, hiszen tudjuk, hogy mindig is a szüleinkre akartunk hasonlítani, szinte „majmoltuk” őket. Egy kisgyermek nem tud különbséget tenni jó és rossz között, így azt csinálja, amit szülei. Ha ők egész nap otthon lustálkodnak munka helyett, káromkodnak, alkoholizálnak, esetleg dohányoznak is, a gyermek nagyobb eséllyel válhat eme káros szenvedélyek és cselekedetek rabjává.

img: 

Csillag születik

Fény vagy te is, lobogj hát,
Melegíts és égess,
Hinned kell,
hogy a világ Teveled is ékes.”

A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium Adys csillag születik címmel tehetségkutató versenyt hirdetett diákjai számára. Bármilyen, színpadon néhány perc alatt előadható produkcióval lehetett jelentkezni.

Az ötlet szülőanyja, Hortobágyi Istvánné tanárnő volt, aki irányította az előkészületeket, és rendkívül precízen szervezte meg a műsort, amelyre február 29-én délután került sor. A Bartók Béla Művelődési Központ nagyterme zsúfolásig megtelt nézőkkel. Zámori Ida igazgatónő köszöntője után kezdetét vette a verseny. Akik eljöttek, nem csalódtak. Színvonalas, szórakoztató produkciókat láthattunk.

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria