június 2012

Kedves leendő Diákok!

Ebben az évben vizsgáztunk Informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető szakon. Nem bántuk meg a szakmaválasztást.

Ezen írásunkat kedvcsinálónak szántuk, amennyiben még nem döntöttétek el, hogy milyen irányban folytassátok a tanulmányaitokat. Amennyiben érdekelnek Titeket az informatikában rejlő lehetőségek, érdekességek, és ezt kihívásnak tekintitek, bátran jelentkezzetek erre a szakra! Tanáraink megértőek, segítőkészek, és bármilyen problémátok akadna – akár szakmai, akár magán jellegű –, hozzájuk bátran fordulhattok. Számíthattok a segítségükre.

Mint azt Ti is biztosan tudjátok, a világon lassan minden a számítógépek segítségével működik. Ezért biztosak lehettek benne, hogy az informatika világában megszerzett tudásotokat mindig használni tudjátok.

Most, hogy végeztünk és beléptünk a NAGYBETŰS életbe, újabb dolgok lettek fontosak, többek között, hogy számunkra megfelelő munkahelyet találjunk. Mindenesetre ehhez a feladathoz mindannyian reményekkel telve látunk hozzá.

Borbély Mária

img: 

Az utolsó hadművelet

Reggel már éreztük azt a bizonyos vizsgadrukkot, ki jobban, ki kevésbé. A szóbeli vizsga megnyitója előtt arról beszélgettünk, hogy ki mennyi tételt tud, ki bízik inkább a szerencséjében, és ki az, aki a tudására támaszkodik. Felkerültek az ujjhegyekre a kihúzni kívánt tételek számai is. Reggel olyan hirtelen elérkezett a vizsga megnyitója, hogy még valaki tollat sem vitt magával, mert a nagy izgalom közepette kiment a fejéből, hogy ő az első négy „támadó” diák között van. Zámori Ida Igazgatónő jól megfogalmazott és keleti idézettel átfűzött beszéde után fel kellett készülnünk a támadásra. Azok, akik épp a "harctéren" voltak és bent izgultak a teremben, valamint azok, akik még ezután következtek, mind együtt izgultak az emeleten lévő „főhadiszálláson”. Ahogy az emberek kiléptek a „csatatér” ajtaján, kinek felszabadult öröm, kinek könnyek látszódtak az arcán. Az emberek lassan, de biztosan fogyatkoztak, egyre többen jártak a csatatéren, és vívták meg a saját harcukat a Készpénz átutalási megbízások, Belföldi EMS-ek és Posta folyószámlához tartozó Főkártyák között. A még harcra várók kint, a tételekkel teli mappából a kihúzott tételek hallatán sorban szedték ki a már elmondott „harci anyagot”. De bennünket nem lehetett legyőzni. Sem a forró meleg, sem a tételek nyújtotta kihívás nem fogott ki rajtunk! Bár meg kell említenünk, hogy volt, aki úgy gondolta, ha olyan tétellel kerül szembe, amit nem tudna” legyőzni”, feláll és kisétál a teremből. De mégsem adta fel senki. Mindenki küzdött, még akkor is, ha arca fal fehérré sápadt, keze, lába remegett és szeme a tétele láttán könnybe lábadt. De legyőztük! Letelt, mindenki végzett. A csatatér kiürült. A megfáradt had rávetette magát a szépen megterített asztalon lévő hidegtálakra, amikor már a levegő nem volt hideg.

Az ebéd befejeztével a vizsgabizottság elvonult. Dönteniük kellett. Ki csüggedten, ki boldogan, de minden esetre megkönnyebbülten ültünk a főhadiszálláson. És mindenféle téma előkerült. Volt szó kutyaoltásról, a délről érkező mérges szúnyogokról, a lottó ötös elköltésének különböző módjairól, valamint a magyar jetiről és a balatoni szállodák becsapós vendéghívogató képeiről. Még azt is megtudhattuk, hogy vannak olyan állatok, amelyek évente egy méterrel költöznek északabbra.

Valahogy most éreztem azt, hogy igazi osztály vagyunk, mert meg kell mondanom, az év folyamán voltak klikkesedések. Abban a percben, mikor a harcban elfáradt diákok együtt ültek az asztal körül a bizonyítványra várva, igazi osztály voltunk. Ki többet, ki kevesebbet szólt hozzá a beszélgetéshez, de egy csendesebb ember néha felhangzó kacaja többet ért száz, meg száz elmondott történetnél. Talán még azt sem bántuk abban a pár órában, hogy még mindig nincs kész a bizonyítvány, még mindig nincs kinyomtatva. Nem bántuk, mert talán éreztük, hogy van olyan, akit lehet, most láttunk utoljára, és a minden nap látott emberekkel már sokkal ritkábban leszünk együtt. Elérkezett a csata eredményének kihirdetése. Mindenki nyert, senkit sem győztek le. Valaki jobban teljesített, valaki gyengébben, de mindenkinek sikerült. Ezt a csatát együtt vívtuk meg Bujdosóné Nagy Katalin és Sebestény Mihályné Tanárnőkkel, valamint az Elnök Úrral és a Kamarai taggal. A hadsereg felsorakozott a végső eredmény kihirdetésére. Egyenként vettük át a minket megillető év végi bizonyítványt, a kék színű szakmai bizonyítványt, valamint Magyarország Alaptörvényét magába foglaló, névre szóló könyvet. Mindenki elégedett és boldog volt. Közös fotó is készült. A tanárnők elláttak bennünket a további csatákra vonatkozó jó tanácsokkal, és ezek után már csak a főhadiszálláson maradt romok eltakarítása volt hátra. A nap végén mindenki jó érzéssel hajthatta álomra a fejét, egy ilyen fárasztó hadművelet után, amiből győztesen kerültünk ki.

Szabó Annamária
13/A

img: 

Tisztelt Tanárnő!

Tisztelt Tanárnő!

Úgy gondolom, hogy ez az ötödév számomra nagyon hasznos volt, nemcsak azért, mert most már úgy tűnik, hogy meg lesz ez a szakmám, hanem azért sok jó emberi tulajdonságot vettem át emberektől, illetve engem is jobban megismerhettek az osztálytársaim és Tanárnő is. Nem hiszem, hogy több segítséget tudott volna nekem adni Tanárnő abban, hogy eredményesebb legyek, nekem kellett volna kicsit jobban akarnom.

Mert utólag is azt mondom, hogy csak annyival kellett volna többet tanulnom, hogy ne kettessel kelljen átengedni, hanem nyugodt szívvel rámondhatta volna Tanárnő a munkámra, hogy megfelelt.

Azt kívánom Tanárnőnek, hogy minél kevesebb olyan diákja legyen, mint én, és ne okozzon Tanárnőnek ennyi fejtörést és bosszúságot. Szeretném, ha tudná Tanárnő, hogy ha valami nem sikerülne a vizsgán, akkor is számíthat rám, bármilyen segítségre is lenne szüksége az életben. Örülnék annak, hogyha egyszer valamit én is tudnék segíteni Önnek, hogy viszonozzam azt a sok-sok türelmet, amit irántam tanúsított.

Tisztelettel: Megyeri Mihály”

(1999-2004 –ig volt az iskolánk tanulója) A vizsgán a diák közepes eredménnyel megfelelt, jelenleg is a Postánál dolgozik és szeret, amit csinál, és valóban tudott segíteni később a tanárának.

img: 

Tanévzáró

Nehéz tanév volt, hosszan csordogált,
Mint fáradt medrű, széles, vén folyam,
Mely hordalékát rakja hosszasan,
Számtalan ága lustán hömpölyög
Szél tépte sziklaszigetek között,
S nem mindig tudja, hogy mit
És miért,
S most: véget ért.

Szeptembertől júniusig
Lüktetett a tanév ideje;
Ami rossz volt benne,
Az mind
Tűnjön el vele.

Amit idén megtanultam,
Mindörökre
Saját vagyonom;
Amit nem, az
Idegen és zord birodalom.

Idő árján
Sosem úszik
Az életünk
Mozdulatlanul;

Minden igaz ember
Amíg él: Mindig tanul.

A tudás a szép emberség
Egy lépcsőfoka;
Tudás nélkül ember nem volt,
S nem is lesz soha.

A tudás az öröklétnek
Fényes szigete,
De csak akkor, ha erkölcs is
Osztozik vele.

Érezzük a nyári nap hevét,
Megköszönjük a tanáraink szeretetét,
Vakációra készülünk
Frissen, boldogan,
Igyekeznünk kell, mert a nyár
Hamar elsuhan.

Elfeledünk minden rosszat,
Őrizzük a szépet,
Békével bocsáthatjuk el
A lejárt tanévet.

 Pete László Miklós

img: 

Olaszországban jártunk…

A tanév végének közeledtével iskolánk lehetőséget biztosított egy 5 napos kirándulásra Olaszország keleti részébe. Szerdai nap 3 órakor indultunk, na nem délután, hanem hajnalban. A korán kelés mégsem okozott problémát. A buszt nem csak a mi iskolánk diákjai és kísérő tanárai töltötték meg, utastársakért még megálltunk Pesten és Lábodon is.

A hosszú utunkat jelentősen szebbé tette, hogy miközben Szlovénián haladtunk át, festői környezet tárult elénk. Triesztbe érkezve a Miramare kastély volt az első célállomás. Az épület csodálatos volt, de nem lehetett megfeledkezni a körülölelő tengerről és gyönyörű kertjéről sem. Estére már Bibioneban voltunk, ahol a szállásunkat foglaltuk el, ami meghaladta az elvártakat. Érkezésünk után kipakoltuk táskáinkat, illetve bőröndjeinket, egy frissítő zuhany után a tengerpartra igyekeztünk.

Az ezután követő képkockák valószínűleg mélyen bevésték magukat mindannyiunk emlékezetébe, a tenger nyújtotta látvány felejthetetlen volt. A következő nap a szabadprogramnak lett szentelve. A többség a nagy meleg miatt jelentős idejét a tengerparton, illetve a tengerben töltötte. Emellett a városban tettünk egy körutat és megismerkedtünk környékével.

Feltöltődve, kipihenten másnap reggel a szállást elhagyva Sirmione, Padova, Verona várt ránk. Talán mondanom sem kell, hogy gyönyörű látványban volt részünk. Itt lehetőségünk volt nyílt csónakázással eltölteni szabad időnként. Filmek egyes jeleneteire emlékeztető városkép fogadott minket Padovában és Veronában. Az utcán utcazenészek játszottak, a tér közepén piac, körülöttük üzletek. Este az eseménydús nap után többekben tudatosult, hogy utolsó éjszakájukat töltik az olasz tengerpart közelében, ezért még egy búcsúsétára lementünk a végeláthatatlan víz társaságába. A késő esti program egy kis beszélgetéssel zárult, majd párnára hajtva fejünket vártuk a következő reggelt, amikor a lagúnák városa és szigetei vártak ránk. Az utolsó napunkon rájöttünk miért is van sokak szobája Velencéről készült képekkel kitapétázva. A város nem volt hasonlítható semmi máshoz, véleményem szerint a képeket nem csak a fényképezőgépek őrzik majd meg. A városnézés után hajóval utaztunk Murano és Burano szigetekre. Muranoban a híres muranoi üveg születését tekinthettük meg, majd Buranoban nem megszokott színáradat fogadott minket. Sokat elmond a szigetről, hogy két egyforma színű házzal nem találkoztam. Kiradírozhatatlan napokban volt részünk, az idő ezeken a képeken nem tud torzítani. Ezúton is meg szeretném köszönni a szervezésben résztvevőknek, hogy ilyen élményben lehetett részünk!

Czesznak Zsolt
10.C

img: 

Újdonsült informatikusok az Adyban

Ismét véget ért egy tanév, és a rendszerinformatikusok is túl vannak az utolsó nagy iskolai megmérettetésen. Tudásunkról szakmai vizsgákon kellett számot adnunk, mind írásban, mind szóban és gyakorlatban.

Izgatottan vártuk a vizsgák kezdetét, amelyek május 17-én kezdődtek az írásbeli vizsgákkal. Ezen az „első fordulón” kivétel nélkül mindenki példásan helytállt, hogy újult erővel foghassunk hozzá tanáraink segítségével a következő vizsgákhoz. A feladatlapokba való betekintés után lelkesen fogtunk hozzá a következő próbatételeknek a felkészüléséhez, amelyhez nagyon sok segítséget kaptunk tanárainktól, osztályfőnökünktől, Pete Lászlóné Anikó tanárnőtől, Nagy Bernadett angol tanárnőtől, valamint Hadi Imre és Cselovszki Árpád tanár uraktól. A szóbeli és gyakorlati vizsgákra június 19-20-án került sor, ahol az osztály két csoportra bontva fogott hozzá az utolsó akadályoknak. A sok izgulás és a stressz mellett mindenki szépen teljesített, könnyedén léptük át az utolsó lépcsőfokokat ahhoz, hogy sikeres szakemberek lehessünk. A vizsgabizottság tagjai és a tanáraink mindvégig mellettünk álltak,  nyugodtságukkal támogattak és biztattak minket.

Örülünk, hogy sikeres szakemberekként hagyhattuk el az Ady – Bay Középiskolát, és mindig kedves szívvel fogunk visszagondolni az itt töltött évekre, az itt megismert barátokra, és a minket lelkiismeretesen tanító tanárokra.

 

Szabó Adrienn Gerda

img: 

Évzáró az Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégium művészeti csoportjainak

Június 13-án nagy sikerű évzáró előadást és kiállítást tartottak az Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium művészeti csoportjai a Bartók Béla Művelődési Központban.

A végig nagyon jól szórakozó közönség az iskola tanulóiból és nevelőiből került ki. A zenészek, képzőművészek, színjátszók csoportjai ebben a tanévben kezdték meg működésüket, de máris számos sikert tudhatnak maguk mögött. Ez volt az első közös évzárójuk. A mai, helyenként kegyetlen világban jó tudni, hogy létrejöhetnek és működhetnek minőségi munkát folytató művészeti csoportok, hogy van még hely, ahol az ilyen tevékenységet támogatják. Az Ady Endre – Bay Zoltán Középiskola és Kollégium ilyen hely. Az iskola vezetésének és nevelőtestületének, technikai dolgozóinak támogatása nélkül ezek a csoportok el sem kezdhették volna munkájukat. A csoportok nyáron sem pihennek, tovább folytatják a próbákat, a munkát, hiszen számos felkérést kaptak a nyári időszakra is.

Pete Lászlóné

img: 

Őszi kirándulás LONDONBA!

***************************************************************

 

Őszi kirándulás LONDONBA!

+ Brüsszel és Párizs (7/8 nap)

img: 

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

Kedves Diákok!

Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt – vagy annak egy részét – munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok foglalkoztatási szabályainak áttekintése. Sok tanuló a nyári időszakon túl rendszeresen is végez munkát, így az alábbiakban a diákok munkavállalásával összefüggő legfontosabb adózási szabályokat mutatjuk be.

Ha úgy döntöttetek, hogy a szünetben dolgozni fogtok, vagy a felvételi nem sikerült és nem csak a nyáron, hanem később is dolgozni kell, akkor érdemes elolvasnotok e rövid tájékoztatót, hogy tisztában legyetek a fontos adózási kérdésekkel.

img: 

Álmok útján

Belegondoltál valaha is abba, hogy milyen lenne az élet álmok nélkül? Ha még nem tetted, most itt az alkalom, hogy egy kicsit belemélyedj ebbe a kérdésbe, és elgondolkozz rajta.

Az álom fogalmát pontosan nehéz meghatározni. Mondhatjuk különös kis ábrándképeknek is őket. Még a tudósok sem tudják pontosan a mivoltát, éppen ezért van bennük valami érdekesség. Szerintem álmok, ábrándok nélkül a világ sok mindenki számára egy más - valószínűleg unalmas – hely lenne, hiszen az embereknek szükségük van arra az élményre, arra a pluszra, amit általa átélhetnek.

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria