április 2013

Ballagás a kollégiumban

 A tavasz késett ugyan, de a kollégiumi ballagás nem. A szokásosnál korábban, április 24-én "köszöntött be". Előző este a 9.-esek virágot gyűjtöttek, amivel másnap "vén" ballagóink tiszteletére gyönyörűen feldíszítették a kollégium előterét, lépcsőit, folyosóit.

A végzősök még utolsó alkalommal végigjárták szeretett otthonuk szobáit. Majd felcsendült Máté Péter: Azért vannak a jó barátok című dala - Sin Szabina, Turi Fruzsina és Karkus Tamás előadásában. A kollégium dolgozói nevében Klimaj Tamásné kollégiumvezető vett búcsút. A maradó diákok részéről Patkás Dóra mondta el gondolatait. Végül az "öregek" képviseletében Seprenyi Nikolett búcsúzott el a kollégiumtól és annak lakóitól.
A ballagókról nevelőik által írt vicces versikék derültséget, nevetést, néha pityergést váltottak ki a hallgatóságból. A körépület földszintjén berendezett "házi moziban" az eltelt 4-5 év eseményei elevenedtek meg életképek formájában. Ekkor látszott, mennyire eltelt az idő... A Balogh Endre tanár úr által összeválogatott film másolatát minden ballagó megkapta ajándékba.
Végezetül a kollégium csodálatos kertjében süteménnyel és üdítővel "öblítettük le" a fáradalmakat. Spontán baráti beszélgetések tették teljessé a napot, majd álomba szenderülve talán már valahol másutt jártak a ballagók...
Jó utat, fiatalok!
Nagy Ferenc

 

img: 

KRESZ-verseny

 2013 áprilisában az Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium három fővel képviseltette magát a középiskolások számára kiírt KRESZ-verseny megyei döntőjében, Békéscsabán. A csapat tagjai: Sós Martin, Sütő Tibor, Szendrei Szilárd.

Minden résztvevőnek ki kellett töltenie egy tesztlapot. Ezután következett a verseny gyakorlati része: rutinpályán közlekedni, bóják, oszlopok között ügyeskedni, manőverezni - kinek-kinek a személyére szabott járművel. Szilárd kerékpárral, Martin motorral, Tibor pedig személygépkocsival hajtotta végre a bonyolult feladatokat. A csapat ugyan nem ért el helyezést, de Sós Martin saját kategóriájában a 2. helyen végzett.
Gratulálunk.
Nagy Ferenc

 

img: 

A Ku-Car története…

     A BEOL, valamint a Békés Megyei Hírlap felhívására csatlakozott iskolánk, az Ady Endre – Bay Zoltán Középiskola és Kollégium ahhoz a hagyományteremtő akcióhoz, mely Sós Imre Gyula város civil referensének ötletéből született. A feladat lényege az volt, hogy hulladékból kell valamilyen tárgyat, szobrot építeni. A kiírás megszületése után posztoltam a felhívást az egyik közösségi oldalon. A diákjaink „rácsaptak” a témára, és azt találták ki, hogy egy autót építsünk. Na, de mi legyen a neve? Jobbnál-jobb ötletek sorakoztak, pl. „Aludi”, „Ku-Car”. Orrhosszal győzött az utóbbi! A csapat nevének a „Selec-team”-et szavaztuk meg.   

     A csapat kreativitása már a nevek megválasztásánál megmutatkozott, így ennyi erővel lehettünk volna „Krea-team” is! A csapat minden tagja átérezte a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, erről, valamint az autó megépítéséről is sokat beszélgettünk. Az ötlet megszületése után hozzáfogtunk az anyagok összegyűjtéséhez. A kollégiumban is gyűjtötték a PET-palackokat a takarító nénik, a diákok, de segítettek a pedagógusok és a szülők is. A szerkezethez a helyi MÉH telepen szereztük be a szükséges anyagokat. Ilyeneket például: régi hintaágy, mosóteknő, mindenféle hulladék vas stb. A MÉH-telep vezetője is az akció mellé állt, és így fizetnünk sem kellett a kb. 80 kg fémhulladékért. A kerekeket egy helyi kerékpár szerviz tulajdonosa biztosította, szintén ingyen.

     Az anyaggyűjtés után elérkezett április 20-a. A kollégium gyönyörű udvarán hozzáfogtunk a Ku-Car megépítéséhez. Ekkor is kaptunk segítséget, hiszen több szülő is vagy műszaki tanácsokkal látta el a gyerekeket, vagy az „energiaellátásról” gondoskodott, hiszen ebben is környezettudatos volt a csapat: paprikáskrumpli biztosította az autó meghajtásához szükséges energiát. Szóval építettünk. Mindenkinek volt dolga. Voltak, akik az alvázat építették, voltak, akik a zászlót, a rendszámot rajzolták. Sokat nevettünk, de amellett nagyon komolyan is vettük a feladatunkat. A váz felépítése után a PET palackokat drótozással rögzítettük. Ebben a munkafolyamatban mindenki részt vett. Ilyen palackokkal vontuk be a szebb időket megélt régi autóülés-vázat is. Megbeszéltük, hogy ezt a módszert szabadalmaztatni fogjuk, mert mondhatom, rendkívül kényelmes ülés esik rajta! Közben gondoskodtunk arról, hogy a Ku-Car mozgatásához szükséges erőt megszerezzük, tehát jó étvággyal elfogyasztottuk a nagyon ízletesre sikeredett paprikáskrumplit, valamint az egyik anyuka által készített süteményt is.

     Délután fél 2-re elkészült az autó. Nem volt más hátra, mint végigtolni Sarkad központjában. Sokan megcsodálták a művünket, és így talán el is értük a célunkat: felhívtuk a figyelmet arra, hogy szelektíven kell a hulladékot gyűjteni, mert ezzel sokat tehetünk a Földünkért. Mi 20-án ezt tettük, ráadásul létre is hoztunk valamit, vidáman, barátságban!

 
                                                                                                      Balogh Endre, kollégiumi nevelőtanár.
 
(A zsűri holtversenyt hirdetett, tehát nem osztott ki helyezéseket. Selec-team tagjai egy kirándulást, tárlatvezetést és egy bográcsozást nyertek Vésztő-Mágorra. A különdíjat, egy digitális fényképezőgépet Balogh Marcell érdemelte ki, aki videót is készített a PET palack autó építéséről.)
_________

 
A csapat tagjai voltak:
 
Balogh Marcell, Fazekas Réka, Földesi László, Látkóczki Tibor, Molnár Krisztián, Molnár Stefánia, Sánta Richárd, Váczi Ilona.
 
A Ku-Car elkészítésében önzetlenül segítettek:
 
- Jakucsné Békési Erzsébet „Böbilla” és Társa Bt.
- Nagy Imre kerékpárszerelő
- a szülők, hozzátartozók: Földesi László, Kotolákné Kajári Mónika, Kotolák István, Kotolák 
 Panna, Baloghné Cseke Eleonóra, Balogh Dorottya.
 
KÖSZÖNJÜK!

img: 

Az év testnevelője

Az év testnevelője címmel tüntette ki a közelmúltban a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete és a Magyar Olimpiai Bizottság Kertes István tanár urat, középiskolánk pedagógusát. A díjat Budapesten vette át (megyénkből egyedüliként) harmincnégy testnevelő társaságában. A diáksportban végzett munkáját ismerték el e megtisztelő címmel.

Tanár úr tanítványai hét alkalommal vettek részt korosztályos válogatottakban. Szabó Sándor nevű sportolója két Európa-bajnokságon is szerepelt. A Gyulai atlétikai Club versenyzőit edzi, továbbá a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia növendékeinek felkészítését is végzi.
Ő maga 6 éves korától versenyszerűen úszott, később futballozott. Az atlétikán belül főként a közép- és hosszútávfutás volt a versenyszáma. A mozgás manapság is lételeme. Úgy tartja, a sport szükséges ahhoz, hogy lelkileg és fizikailag egészséges felnőtteket neveljünk gyermekeinkből.
Munkájához gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk!
Nagy Ferenc

 

img: 

Költészet napján

 Manapság már nem annyira divatos verseket hallgatni vagy olvasni, de vannak olyan költemények, amelyek hallatán az ember libabőrös lesz. Valahol itt van elrejtve a lényeg. Amikor valaminek több év – sőt, több száz év – után is ilyen hatása van, az megérdemli az ünnepnapot.

Iskolánkban a magyar költészet napja alkalmából április 11-én versírásra bátorítottuk diákjainkat. A merészebbeknek József Attila néhány gondolatmorzsája segített. Ezen gondolatokból – melyek talán nem is olyan hétköznapiak – kellett megfogalmazni költeményeiket. Sőt, hogy még érdekesebb legyen a feladat, a verset hagyományos írógép segítségével kellett papírra vetni. Ami úgy látszik, hátráltatta egyik-másik diák versírását. Mert volt, aki nem tudta befűzni a papírt a gépbe, aki elírt gondolatait nem tudta törölni, mint a számítógépen, és valakinél az írógép gombjai akadtak be. De mindennek ellenére nagyon nagy volt az érdeklődés.
Az elkészült alkotásokat a versdobozba helyezték el az ifjú költőpalánták, ahonnan a nap végén kerültek elő. A diákmunkák mellett egy pedagógus – Szlávikné Mári Zsuzsanna - verse is a dobozban lapult.
A magyar költészet napja arra is jó, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, isten, világ, haza, háború. Mert a verseken keresztül pontos rajzot kapunk minden korszakról, társadalmi, kulturális és gazdasági állapotról.
Mindezek mellett a versek olyan élményt nyújtanak, ami meghatározó lehet egész életünkön keresztül.
Jó lenne, ha nem csak ezen a napon találnánk rá a gyönyörű versekre, hanem lenne időnk erre máskor is, mert a költészet maga az élet, olvassuk, szeressük az év minden egyes napján, mert azalatt, míg verset olvasunk, hallgatunk, egy pillanatra minden más megáll…
 
img: 

Kistérségi szakmai műhely az osztályfőnöki munkaközösség tagjai részére

Az Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégium osztályfőnöki munkaközössége 2013. március 25-én a gimnázium Konferenciatermében kistérségi szakmai műhelyt szervezett, melyre tisztelettel meghívta a kistérségi általános iskolákból az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjét, illetve a 7-8. osztályos osztályfőnököket, valamint intézménye pedagógusait.

A foglalkozáson jeles előadó, Pleyerné Lobogós Judit, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet pedagógiai szakértője tartott előadást a konfliktuskezelés témával kapcsolatban.

A résztvevő pedagógusok megtekintettek egy filmet, majd megbeszélték a látottakat, tapasztalatot cseréltek. Hasznosnak bizonyult az értekezlet.

Intézményünk éves munkatervében megfogalmazta, hogy évente feldolgozunk egy aktuális nevelési témát, az idei volt a második foglalkozás. A jövő tanévben folytatjuk a kezdeményezést.

 
Sarkad, 2013. április 9.
 
Hortobágyi Istvánné
munkaközösség-vezető

 

img: 

ARANY-HÉT 2013

Iskolánk kollégiuma több mint két évtizede minden évben megemlékezik névadójáról.

Az idei rendezvény a március 18-án megtartott megnyitóval indult, ahol Klimaj Tamásné kollégiumvezető mondta el gondolatait.
A hetet sport- és műveltségi vetélkedők, "huncutságok", egyéni és társas játékok színesítették. A diákok idejük, kedvük, képességeik szerint tetszőlegesen választhattak a gazdag programból. Egyesek (főként az "öregebbek") habzsoltak, mások csak csipegettek. A négy nap alatt a megmérettetés, a játék néha éjszakába nyúlt. Általában becsületes, sportszerű küzdelmeket láthattunk.

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria