május 2013

O P E R A K A L A N D

Az Ady Endre-Bay Zoltán Középiskola és Kollégium a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kezdeményezésére Operakalandon vehetett részt Budapesten az Erkel Színházban. A kezdeményezéssel szeretnék elérni a szervezők, hogy a fiatalok, a középiskolások ismerkedjenek az operák világával, legyen igényük a komolyabb alkotások megtekintésére, befogadására. A csoport tagjai pozitívan nyilatkoznak, és reményüket fejezik ki, hogy bekapcsolódunk a folytatásba is. Álljon itt két tanuló élménybeszámolója!

Látogatás az Erkel Színházban

Sokat hallottunk korábban is az Erkel Színházról. Tudtuk, hogy nagyon szép és nagy épület, és a magyar kultúra fellegvára.

Azt is tudtuk, hogy a Hunyadi László című opera szerzője a szomszédos város, Gyula szülötte. Így bizonyos mértékig személyes kötődésünk is van a műhöz és szerzőjéhez.

48-an éltünk a lehetőséggel, mely a mai világban sajnos kevés fiatalnak adatik meg, hogy elutaztunk Budapestre, és részesei lehettünk az operakalandnak!

Talán itt vidéken nem is „divat” az opera, és nem gondolom azt, hogy ezután mindannyian sűrűn leszünk az Operaház látogatói, de örülök neki, hogy részem lehetett a kultúra ilyen magas színvonalú magyar alkotásának megismerésében.

Rendkívül érdekes volt, hogy a művészek a nézőtérről énekeltek az egyik felvonásban, mellyel közvetlen kapcsolatba kerültek a közönséggel, vagyis velünk.

A mai világban a szappanoperák garmadája árasztja el az étert. Azonban ha végiggondoljuk a Hunyadi László című opera cselekményét, rá kell ébrednünk, hogy a csalás, az álnokság, a kegyetlenség, és nem utolsó sorban a családi kötelék, a szeretet és a szerelem pont olyan fontos tényezők a főszereplők cselekedeteiben, mint a mai korban.

Társaim nevében is köszönöm a lehetőséget, hogy részünk volt ebben a pénteki kalandban, ahol nagyon jól éreztük magunkat, és emlékezetes élményben volt részünk.

Szabó Kata 9.C

 

Májusban irodalomtanárnőnk, Hortobágyi Istvánné szervezése által lehetőségünk nyílt, hogy ellátogassunk Budapestre az Erkel Színházba. Reggel, a hajnali órákban indultunk vonattal. A színházat és a pályaudvart 15-20 percnyi séta választotta el egymástól. Előadás előtt még volt időnk a közelben lévő parkban időzni, míg a színház ki nem nyitotta kapuit előttünk. Az 1911-ben átadott épület évtizedekig Budapest legnagyobb befogadóképességű színháza volt, a közelmúltban pedig felújításon esett át. A mindenképpen impozánsnak mondható belső tér már a műsorszám előtt megteremtette a sajátos atmoszférát. Rövid várakozás és a csomagok leadása után elfoglalhattuk helyünket. Az előadás három felvonásos volt, egy blokk pedig szűk egy órás. A színdarab Hunyadi László történetét dolgozta fel az 1400-as évekből. Az összeesküvésekben, cselszövésekben, gyilkosságokban gazdag történet ideális forrást biztosított az operának. A történet közismert volt a diákok számára, így az előzetes tájékozottság a darab élvezhetőségét növelte. Kezdés előtt a sorokon végignézve nagy érdeklődést láttam, ami mindenképpen pozitívum, ha azt vesszük figyelembe, hogy ezen korosztály jelentős részétől teljesen idegen ez a világ. Mindenképpen jó kezdeményezés ez a színházat elutasító fiatalok számára, akik az ilyen alkalmakkor költségmentesen tudják olyan létesítmény műsorát megtekinteni, amely valódi értékeket képvisel. Az elsődleges különbség azok számára, akik először látogatnak el ilyen helyre, hogy a nappaliban lévő televízióval ellentétben, itt a történetet az élő színjáték meséli, szinte karnyújtásnyira, és ez sokkal jobban magával tudja ragadni a közönséget, a kiváltott hatásról pedig nem is beszélve. Sajnálatos, hogy ezzel a színházi világgal a fiatalok kevés részének van módja megismerkedni, de örülök, hogy mi lehetőséget kaptunk és éltünk is vele. Remélem, hogy magyar színházaink hasonló programokkal ajándékozzák meg a közeljövőben a magyarországi középiskolákat, és remélem, hogy mi is részesei lehetünk. Köszönjük mind az Erkel Színháznak, mind a szervezésben résztvevő tanároknak!

Csesznak Zsolt 11.C

 

img: 

Érettségi dolgozatok megtekintése

A kijavított érettségi dolgozatok megtekintésének időpontja:

2013. június 04. 8:00- 16:00 óra között.

img: 

Elmegyek, elmegyek

Ballagás városunk középiskolájában 

Május 4-én érettségi előtt álló diákjaink végigjárták iskolájuk szépen feldíszített tantermeit, egy utolsó sétát tettek városunk központjában, majd a 9. osztályosok sorfala között érkeztek meg a ballagási ünnepség helyszínére, a kollégium kertjébe. A rokonok, barátok, diáktársak, meghívott vendégek tapssal üdvözölték őket.
A ballagtató tanulók képviseletében Petrucza Klaudia köszönt el tőlük. Szatmári Ágnes verse után Seprenyi Nikolett a ballagók nevében emlékezett vissza az itt eltöltött évekre, vett búcsút az intézménytől, tanáraiktól, diáktársaiktól, majd felkerültek az iskola zászlójára az emlékezés szalagjai.
Ezután Pete László Miklós írása elevenedett meg a színpadon Pete Lászlóné rendezésében, Gurbai Réka, Gavra Dávid, Bondár Gabriella és Bravik Krisztián előadásában.
Bende Róbert polgármester úr ünnepi köszöntőjében az élet szépségeiről, a ballagók előtt álló feladatokról fejtette ki gondolatait, és kívánt jó utat a fiataloknak.
Ottlakán Renáta énekét a gitárszakkörösök kísérték.
Zámori Ida igazgató asszony beszédében kiemelte, hogy végzőseink gyerekként érkeztek iskolánkba, és felnőttként távoznak tőlünk, mert 4-5 év alatt a tudás és szeretet ablakai sorban kinyíltak előttük, miközben szüleik, tanáraik féltő tekintete kísérte őket.
Ezután jutalmak, oklevelek átadására került sor, melyeket kiemelkedő teljesítményért, jó tanulmányi eredményért, szorgalomért, sportért, közösségi munkáért kaptak a fiatalok.
Ezt követően Bende Róbert polgármester úr és Zámori Ida igazgató asszony valamennyi diáktól kézfogással vett búcsút, és átadták nekik a Békés Megyei Hírlap Osztálynapló című kiadványát, mely a 2012-2013-as tanév végzős tanulóinak osztályképeit tartalmazza. A kiadvány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Sarkad Város Önkormányzata támogatásával jelenhetett meg.
Az ünnepség zárásaként a búcsúzó osztályokat jelképező léggömbök felröppentek - miközben a végzősök összeölelkezve ringottak - s oly gyorsan szálltak el a végtelenbe, tűntek el szemünk elől, mintha születésük óta erre vágytak volna. Léggömbröptetéskor el szoktam gondolkodni az életü(n)kről. Mennyire ki vagyunk szolgáltatva a szélnek! Milyen sérülékenyek vagyunk! Néha magabiztosan törünk a magasba, máskor pedig zuhanunk a mélybe. Ám, ha sok szorgalommal jól megtanulunk "szörfözni", be tudjuk fogni, meg merjük lovagolni a szelet - és ebben társakra is találunk -, akkor sokszínűek, szabadok, légiesek, boldogok lehetünk...
Nagy Ferenc

 

img: 

Versenyek

Április 19-én megyei katasztrófavédelmi versenyen vettek részt középiskolásaink, Békéscsabán. A 4 fős csapat (Balogh Marcell, Csíkos Christopher, Horváth Anita, Petrucza Klaudia) felkészítője Sztancs József alezredes volt.

A verseny elméleti és gyakorlati feladatok megoldását kívánta. A tűz és a víz megfékezése komoly tudást igényel. A homokzsákok pakolása éppen úgy, mint a tűzoltósági eszközök és veszélyt jelző táblák felismerése. Nem volt egyszerű az oltási gyakorlat végrehajtása sem.
Egy héttel később ugyanez a csapat, Molnár Krisztiánnal kiegészülve a területi egészségügyi versenyen vett részt, Gyulán. Felkészítőjük Botlik Tibor, a sarkadi Mentőállomás vezetője volt.
Három korosztályban mérték össze tudásukat a résztvevők. Diákjaink a felnőttek mezőnyében indultak.
A több órás program során változatos feladatok megoldásában kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, rátermettségüket. Többek között képzeletbeli autóbalesetet szenvedőket kellett ellátniuk, de füstmérgezés miatt újraélesztést is kellett végrehajtaniuk. Tanulóink olyan ügyesen teljesítettek, hogy összességében megnyerték e nemes vetélkedőt. Így jogot kaptak arra, hogy tudásukat május 16-án Békéscsabán a megyei fordulóban is megmutathassák.
Gratulálunk, további szép sikereket kívánunk!
Nagy Ferenc

 

img: 

Szerenád

Május 2-án délután iskolánk ebédlőjében nem a régi hagyományoknak megfelelő szerenád vette kezdetét. Gyermekeink nem vándorolnak már estétől reggelig házról házra elcsigázottan, hanem...

Szóval összegyűltünk az ebédlőben: végzős diákjaink és a tantestület tagjai. A 12. A-ból Kovács Anett köszönte meg saját verssel, osztálya nevében tanáraink munkáját - névszerint. A 13. C-sek prózában tették ugyanezt. Ők viszont kettesével (hármasával) szóltak egy-egy pedagógushoz. Tették ezt mindannyian kedvesen, szellemesen, megilletődötten - szeretettel. Többet kacagtunk, mint sírtunk.
Ezután tartalmas, "igazmondó"dalokkal örvendeztettek meg bennünket.
Jókívánságaikat mi is viszonoztuk.
Többek között korábban feltett tanári kérdésekre adott válaszaikkal (gyerexáj) szembesítettük őket, valamint - egy DVD-összeállítás által - egykori és jelenlegi önmagukkal.
A végén mi, tanárok még egy viszontszerenáddal is megleptük diákjainkat. Zámori Ida igazgató asszony köszönő szavai után pedig együtt fogyasztottuk el vacsoránkat.

Nagy Ferenc

 

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria