június 2013

„VÁLLALKOZÓ” INFORMATIKUSAINK"

Iskolánkban már nem először rendezték meg a különleges házi versenyt, amely azt modellezi, hogy a csapatok több fázison keresztül létrehoznak egy „vállalkozást”. A versenyt Pete Lászlóné Anikó tanárnő és Hadi Imre tanár úr indította el. A tavalyi hattal szemben az idén már nyolc csapat szállt ringbe.

Az első szakaszban a vállalkozás beindításához és működtetéséhez szükséges dokumentumok, táblázatok és adatbázisok elkészítése a feladat. Ehhez komoly segítséget nyújt a www.informatika.gtportal.eu weboldal, de a feladat megoldása még így sem egyszerű.
A második szakaszban a vállalkozás működtetéséhez szükséges dokumentumokra kellett koncentrálni. Elkészültek a munkaszerződések, a munkaköri leírások, árajánlatkérések, szállítólevelek, bérleti szerződések. Körültekintést, terveszűséget igénylő, izgalmas feladat volt.
A harmadik és egyben utolsó szakaszban a projektdokumentációt kellett megalkotni. Alakot öltött megvalósíthatósági tanulmány, a projektalapító okirat, valamint a költségvetés, projektzáró jelentés. Ezután mindezt gépre kellett vinni a Microsoft Office Project 2007-es program segítségével. Könnyűnek igazán nem mondható, de bárcsak el kellene végeznünk mindezt hamarosan az életben is…
A gyakorlati feladat főleg abban segített, hogy az elméletet egyrészt kipróbáljuk, a menetét megjegyezzük. Az elméleti anyag akkor lesz mindenki számára világos, ha átülteti a gyakorlatba, ha „élesben” dolgozik vele. Szürke minden elmélet, de zöld az élet aranyfája – tartja a mondás. Gyakorlat nélkül az elmélet sok esetben nem elég. Attól, hogy tudjuk a receptet, nem biztos, hogy jól készítjük el a süteményt.
 
A versenyen az első helyezést a Borderline Service Kkt tervezete érdemelte ki. A vállalkozás elgondolásában hatalmas fantázia rejlik; itt és most, Sarkadon lehetne nagy nyereséggel megvalósítani. Alkotói Szaniszlai Márk, illetve szerénységem.
 
Az év végén sikerrel vizsgáztak az informatikusok. A vizsga elég bonyolult. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott.  
Az informatika elözönlötte a mindennapi életet, a jövőben úgy kell hozzá értenünk, mint dédapáinknak a szénagyűjtéshez.
Én itt megtanulom.
Köszönöm az iskolának!
 
Klembucz János

 

img: 

DIÁKSZÍNJÁTSZÁS – BELÜLRŐL NÉZVE

Nemrég kerültem be az iskola színjátszó körébe, kisebb szerepeket elvállalva. A legnagyobb őszinteséggel ki merem jelenteni: nem bántam meg. Igaz nem könnyű feladat betanulni a szöveget, közönség elé állni, de amikor kilépek a színpadra és érzem, hogy van, akit érdekel, felbecsülhetetlen érzés. A próbák felhőtlensége és vicces hangulata megmutatkozik a fellépéseinkben is. Elismerő tekintetek és hatalmas tapsvihar fogad mindig bennünket. A színjátszás egyszerűen bonyolult! Sokoldalú!

A színpadon megtanulsz csapatban dolgozni, éles helyzetekben építeni a magad és a társaid munkájára. Állandóan döntened kell, de ezek a döntések nem lehetnek kényszeredettek, sem lassúak. Könnyednek, természetesnek kell lenned.

A színjátszás legfontosabb hozadéka pedig: a koncentráció. Minden igazi érdemi munka alapja.

Kevesen akarnak színészek lenni, de mindenkinek tudnia kell koncentrálni, együttműködni másokkal és felelősségteljesen dönteni. Erre nevel bennünket a színpad.

Nagy Lilla 

 

img: 

Brüsszelbe utazik június 23-án iskolánk négy diákja

 
Brüsszelbe utazik június 23-án az Ady Endre-Bay Zoltán Kollégium és Középiskola négy diákja és egy pedagógusa, ahol öt napot töltenek.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázatot írt ki a hátrányos helyzetű térségekben élő 9-10. évfolyamon tanuló gyermekek részére, településük értékeinek bemutatására és az Európai Unió intézményeinek megismerésére:  

 „Mutasd meg településed Európának!”
Kirándulás az Európa Parlamentbe az Erzsébet-programmal
Kreatív alkotói pályázat iskolai csoportok számára
 
A 9.A osztály osztályfőnöke, Hortobágyi Istvánné pedagógus és négy diákja: Bózsó Tímea, Iván Nikolett Szilvia, Klimó Edina és Papp Anita nyújtották be a pályázati munkát, mely kedvező elbírálásban részesült.
A pályázat megvalósításában segítségünkre voltak az intézmény vezetője, Zámori Ida igazgató asszony, diákjaink (Karkus Tamás, Sprok Tibor, Orsós János, Farkas Fanni), Nagy Ferenc kollégiumi nevelő és Bende Róbert polgármester úr. Ezúton köszönjük a segítségüket. Sajnáljuk, hogy nem mindenki vehet részt a megtisztelő utazáson, de a kiírás nem teszi lehetővé.
Büszkék vagyunk rájuk. Kívánunk nekik élményekben gazdag utazást.
   
Sarkad, 2013. június 10. 
Zámori Ida
igazgató

 

img: 

Helyi tantervek

2013. szeptember 1-tõl hatályos Pedagógiai Program

   
A tantárgyak tantárgyi programjai (A 2013/2014-es tanévtől FELMENŐ rendszerben.)

 

Tantárgy

 

Gimnázium

Angol-magyar
két tanítási nyelvű

 

Szakképző

 Magyar nyelv és irodalom      
 Angol nyelv      
 Francia nyelv      
 Német nyelv      
 Matematika      
 Történelem      
 Etika      
 Biológia      
 Fizika      
 Kémia      
 Földrajz      
 Ének-zene      
 Vizuális kultúra      
 Média      
 Informatika      
 Életvitel és gyakorlat      
Testnevelés      
Osztályfőnöki      
Történelem - felkészítés emelt sz. érettségire      
Magyar nyelv és iradalom - felkészítés emelt sz. érettségire      
 Összesítő táblázat      

 

img: 

Az EDÜn jártunk

 Huszonötödik alkalommal rendezték meg Gyulán az Erkel Diákünnepeket. Az ország minden részéből érkeztek fiatalok, hogy a 19 kategória valamelyikében összemérjék tudásukat. Középiskolánk diákjai is szép számban vettek részt az eseményen.

A könnyűzenét a Zeneszetlenek és az Adysokk képviselték. Az előbbiek (Papp Ágnes, Csíkos Christopher, Fazekas Efraim, Gurzó Dávid) egy Ákos-számot adtak elő, utóbbiak (Ottlakán Renáta, Csóka Eszter Zora, Csíkos Christopher, Gurzó Dávid) pedig két angol nyelvű dallal álltak a színpadra.

Fazekas Efraim még szólóban is fellépett. Egy saját dalt énekelt el.
A népzene kategóriában Rácz Zoltán hegedűjátékával kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és ezüst minősítést szerzett. Méhkeréki hagyományőrző zenével szórakoztatta a közönséget. A látvány és varieté kategóriában a Humorzsák (Czesznak Zsolt, Földesi László, Karkus Tamás, Vadas László) remekelt. Produkciójuk meghökkentő elemeket is tartalmazott, a hangszeres zenétől a pantomimen át a bűvészkedésig. Égett kezük alatt a "munka" (szó szerint)... Nem csoda, hogy a zsűri ezüst minősítéssel jutalmazta őket. Ugyanebben a kategóriában Karkus Tamás még szólóban is megmutatta magát. A média történetét megjelenítő homokrajzával különdíjas lett. (Produkcióját a gálán is meg kellett ismételnie.)
Tamás tehetségét bizonyítja, hogy a későbbiekben még magas színvonalú harmonikázásáért is különdíjban részesült. Az EDÜ legjobb kisfilmjét is a mi tanulónk, Balogh Marcell készítette "A dohányzás halált okoz" címmel. A szorgalom, a kitartás, a siker pedig örömöt...
Büszkék vagyunk diákjainkra, akik ilyen szépen helytálltak ezen a rangos művészeti fesztiválon. Mindannyiuknak gratulálunk.
Nagy Ferenc

 

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria