október 2013

Képzések 2014

 

 

img: 

Merre tovább?

2013. október 14-15-én a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium beiskolázási napokat tartott "Merre tovább?" címmel.

A rendezvényt Balogh Endre tanár úr irányításával alapos szervező munka előzte meg. Ennek eredményeként 177 nyolcadikos tanuló, 11 pedagógus és 46 szülő érkezett iskolánkba. Az első napon a sarkadiak, a másodikon pedig a környék (Geszt, Kötegyán, Méhkerék, Mezőgyán, Okány, Sarkadkeresztúr, Gyula, Komádi, Magyarhomorog, Vésztő) településeiről érkezettek tekintettek be az intézmény életébe.

Zámori Ida igazgató asszony és Tóth Edit tankerület-vezető köszöntője után bemutatóórákat tekinthettek meg a vendégek, melyekre napokkal korábban előzetesen be kellett jelentkezniük. Minden diák (érdeklődő szülő, pedagógus) két tanítási órán vehetett részt az alábbiak közül: magyar, történelem, matematika, földrajz, angol, francia, postai alapismeretek, kommunikáció, informatika, angol nyelvű földrajz.

Azok a vendégek (szülők, pedagógusok), akik nem ültek be az órákra, megtekinthették az iskola épületeit, kollégiumát, az iskolatörténeti kiállítást. Tájékoztatást kaptak az intézményben folyó képzésekről, valamint meghallgathatták Oláh Imre szociális munkás előadását.

A délelőtt második részében a Bartók Béla Művelődési Központban tehetséges tanulóink mutatkoztak be műsorukkal - kellemes élményt szerezve a közönségnek. Fellépett az iskola gitárszakköre, színjátszó köre. Hallhattunk dalokat és hangszerszólót, láthattunk pantomimot, sőt különleges homokrajzot is.

Reméljük, hogy intézményünk a két nap alatt hasznos, jó útravalót adott a hozzánk ellátogató nyolcadikosoknak. Talán könnyebben megfogalmazzák jövőbeni vágyaikat, esetleg többen már azt is tudják, hogy "Merre tovább?"

A rendezvény a TÁMOP-5.2.3-A-11/1-2011-0002 jelű "Együtt gyermekeink jövőjéért" - a Sarkadi Kistérség integrált programja keretében valósult meg.

Köszönjük a pályázatban közreműködők munkáját, segítségét.

Nagy Ferenc

 

img: 

Gólyaavató

Mondják, hogy 1 fecske nem csinál nyarat. Nem ám, de 18 gólya! Bizony, szeptember közepén nekik majdnem sikerült az évszakváltás. Hétágra sütött a nap a kollégium udvarán, amikor elkezdődött az avatási szertartás. Aztán hirtelen nyakukba szakadt az égi áldás (mármint a kisgólyáknak). Kacsák módjára lubickoltak... - a táncban. Ügyesen ropták, s szívünkbe lopták - magukat. Lelkesedésüknél csak ázott tollaik voltak "szimpatikusabbak". Az üvegesben folytattuk az eltervezetteket. Remekül vették az akadályokat. Nem törte őket meg az idő(járás). Égre-földre, no meg a végzősök szeretetére, tiszteletére esküdöztek - a kollégium gólyái.

Az október újabb próbatétel elé állította őket. Ekkor már a többiek (nem kollégisták) is "avatódtak". Reggel 6 óra körül indultak a buszpályaudvarra, zsíroskenyérrel megrakodva. Hamar elkelt a portéka, pedig nem volt olcsó. (50 Ft-ot kértek darabjáért.) Ez talán megnyerő öltözetüknek is köszönhető volt. Díszes, telefirkált póló (alatta pulóver), cicanadrág, mamusz. És persze a cumi...

Délután a felsősök dolgoztak rajtuk: festették, kenték, pingálták őket, ahol érték. A frizurák is látványosan alakultak. A színpadon már fel sem lehetett ismerni, ki kinek a borja (gólyája).

Sokszor eljárták a bolondját. Volt, aki még a kánkánt is - a közönség nagy örömére. A végzősök gondosan megtervezték, hogy kire milyen feladatot osszanak. A végső elszámolásnál az osztályok bemutatkozó műsorának színvonala és a versenyszámok teljesítésének szintje esett latba. A tortát a kéttannyelvű gólyaosztály nyerte. A többieknek le kellett nyelniük ezt a békát is... Ilyen a gólyaélet!

Nagy Ferenc

 

img: 

Masaomi

Masaomi augusztus 24-én érkezett Magyarországra, Sarkadra azzal a céllal, hogy a 2013-14-es tanévet az Ady Endre - Bay Zoltán Középiskolában járja végig. Ám nem csupán eltölteni akarja az esztendőt. Őszinte tudásszomj vezérli. Számomra ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor vendéglátójával (Földesi Lászlóval) hármasban leültünk beszélgetni. Én kérdeztem, Laci tolmácsolt (angolul), Takasaka Masaomi pedig válaszolt.

A 17 éves fiatalember Japán Toyota nevű városából érkezett. Édesapja könyvelő, édesanyja pedig - őt idézve - bölcs háziasszony. A család legifjabb tagja a 11 esztendős öccse.

Masaomi tudásszomja lenyűgöző. Noha kedvenc tantárgya a testnevelés, matematika, fizika, őszinte érdeklődést mutat a magyarok történelemszemlélete iránt. A világtörténelem tantárgyat jól megérti, hiszen angol anyanyelvű lektor tanítja. A biológiával is jól elboldogul, mert annak oktatása is angolul folyik iskolánkban. A magyar irodalom és nyelvtan viszont komoly nehézségeket okoz. Egyelőre... A barátságos, nyílt tekintetű fiúnak ugyanis nem titkolt célja, hogy a tanév végén felső fokú nyelvvizsgát tegyen magyar nyelvből. Láthatóan jól halad ezen az úton. Egyre több magyar szót ért és használ. Itt-ott még Laci segítsége nélkül is megértettem válaszait.

Masaomi elmondta, hogy tetszik neki az övékétől merőben eltérő építészetünk. Örül, hogy kedvesek, barátságosak vele a fiatalok és a felnőttek egyaránt. Azt is megtudtam, hogy roppantul ízlik neki a magyar konyha főztje. A gulyásból, pörköltből háromszor is képes szedni. Ennél jobban talán csak a magyar lányok bűvölték el. Azt hiszem, nem véletlenül... Bizonyára ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem gyötri állandó honvágy. No meg a modern technika vívmányai (facebook, skype) is segítenek ebben, melyek által tartja a kapcsolatot családjával, barátaival.

Végül elmondta élete nagy álmát: egyszer az amerikai NASA-nak megfelelő japán JAXA mérnöke szeretne lenni.

Úgy legyen, Masaomi!
Nagy Ferenc

 

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria