Arany-hét 2010

Iskolánk kollégiumában, az Arany János Kollégiumban március 22-25. között rendeztük meg az Arany-hetet. Nemcsak a diákok, hanem mi, kollégiumi nevelők is nagyon vártuk ezt az eseményt. Jószerével a tanév kezdete óta készültünk rá. Megérte a fáradozást, mert egy remek, vidám, szórakoztató hét kerekedett ki belőle.

Lássuk csak, mi minden történt e néhány nap alatt! A programok a sport, a műveltség és a játék köré csoportosultak.

Az első napon az Arany János szobránál megtartott megnyitót követően került sor a Toldi-választásra. Miklós kései utódainak nem csupán a petrencés rudat volt szükséges tartani, hanem az iramot is, hiszen futásban is összemérték erejüket.

Kellett itt még kötelet mászni, fekvőtámaszt nyomni, kocsit tolni, zsákokat tartani és egyéb „erőfitogtató” mutatványokat produkálni. A kollégium Toldija végül Varga Máté lett. A második helyet Domokos László, a harmadikat pedig Hegy Viktor szerezte meg.

Izgalmas mérkőzéseket hozott a lány kézilabda. A versenyben résztvevő csapatok kiélezett csatákat vívtak egymással. Szó ami szó, küzdeni akarásból nem volt hiány. A néha kemény belemenések, a „szoros emberfogások” végül szoros eredményt is hoztak, olyannyira, hogy az első hely sorsa csak a jobb gólkülönbséggel dőlt el.

Eredmények:

I. Arany János Kollégium, Sarkad

II. Göndöcs Benedek Szakiskola, Gyula

III. Harruckern Közokt. Intézmény, Gyula

Az estét a – szinte mindig jó hangulatot teremtő – Garázs Beat Band zenekar koncertje zárta.
Kedden délután az Arany János versmondó versenyre vártuk a diákokat. Bár kevés iskola fogadta el a meghívásunkat, de a költő szülővárosából, Nagyszalontáról – nagy örömünkre – érkeztek szavalók, sőt városunk általános iskolája három fővel képviseltette magát. Legtöbben azonban a „hazaiak” voltak. A zsűri és a közönség színvonalas előadásoknak lehetett tanúja.

Az alábbi eredmények születtek:

Középiskolások:

1. Órás Andrea (Nagyszalonta)

2. Boldogh Nikolett (Sarkad)

3. Szegi Szilvia (Nagyszalonta)
     Megyesi Miklós (Sarkad)

Általános iskolások:

1. Szőke Tünde

2. Pribék Adrienn

3. Baracsi Annamária

A délutáni focimeccseket korántsem lírai hangulat jellemezte. Mindegyik csapat keményen küzdött, ahogy az általában lenni szokott. Az igen erős mezőnyből végül a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium csapata került ki győztesen. A 2. helyet a békéscsabai Arany János Kollégium, míg a 3. helyet a gyulai Harruckern Közoktatási Intézmény szerezte meg.

A foci után egy „lágyabb” sportág következett. Röplabdázók vették birtokba a tornatermet. Itt nem voltak vendégek, „csak” iskolánk alkalmi, összeverbuválódott, vegyes (lány-fiú) csapatai játszottak egymással. Igazi – a szó legnemesebb értelmében vett – örömröplabdázásnak lehettünk részesei. Egyáltalán nem mondható szokványosnak a sportban a mérkőzések alatti szeretetteljes légkör. Márpedig itt ezt tapasztalhattuk. Olyan is előfordult, hogy egy lányt rontás után csapattársa (fiú) dorgálás helyett csókkal jutalmazott. Szép labdameneteket láthattunk, miközben belső béke, nyugalom töltötte el a pályán lévőket és a kispadosokat. Jó lenne ezt az élet más területein is tapasztalni.

Eredmények:

1. Pogi

2. Gála

3. FC SE

4. Boldizsár

Az Arany-toll helyesírási verseny tizenöt résztvevője este 930-kor még gondolkodni volt kénytelen, mivel nem könnyű tollbamondásnak kellett nekiveselkedniük ily kései órán. Azért a többség így is sikeresen oldotta meg a „higgyetek, hagyjatok, játsszanak” igék és társaik problémáját. Legügyesebbnek Puskás Gabriella bizonyult, a második helyen Papp Gabriella, a harmadikon Valach Viktória végzett.

Szerdán következett a legtöbb kitartást, kreatívitást, játékosságot, ötletet, ügyességet igénylő megpróbáltatást, a 10 órás vetélkedő.
Kimondani is szörnyű, hát még végigcsinálni – gondolhatja a tudatlan idegen. A mi diákjainknak azonban – kis túlzással – meg sem kottyant. Az elmúlt években már szereztek tapasztalatot e nehéz erőpróbában.

Kilencedikes lányaink dicséretére legyen mondva, ilyen jellegű tapasztalatok híján is derekasan állták a sarat tizedikes csapattársaikkal együtt.
Volt itt minden, amit csak el lehet képzelni. Például a járókelő-macera, melynek során többek között egy zacskó homokot kellett értékesíteni minél jobb áron.
A házi tojás gyűjtésének egyik következménye minden bizonnyal a kollégisták koleszterinszintjének átmeneti emelkedése lesz, míg a vízszintemelkedés oka a folyadék kiskanállal történő a átszállítása egyik tálból a másikba. Reméljük , diákjaink tudásszintje is felfelé ívelt a különböző tesztek megoldása során, mert a vetélkedő ezekben is bővelkedett.

Az agysejtek pihentetéseként az izmokat megmozgató feladtok következtek. Elgondolkodtató a száguldó talicskában visítozó lányok vagy a fiú „Hamupipőkék” búzát, rizst válogató látványa. Jelzem, utóbbit a fiúk nyerték meg… Viszont a pingponglabda fújásában a gyengébb nem képviselői jeleskedtek. Talán a tüdejük erősebb… Nem látszott, hogy a mai fiatalok gerincproblémákkal küzdenének, mert oly ügyesen, hajlékonyan préselték át magukat a limbóléc alatt, hogy öröm volt nézni. Néhányan még a 100 cm-es „mélységet” is leküzdötték. Sok zene (élő és gép), tánc valamint farsangi bemutató színesítette a programot, a sorozatparódiák pedig jobban sikerültek, mint az eredeti kifigurázott műsorok. A vetélkedő éjfélkor ért véget, az „utórezgései” azonban lehet hogy évek múlva is hatni fognak.

Reméljük. A végső összesítés alapján a győztes a 13.-os lányok csapata lett, a 2. helyen a fiúk, a 3. helyen a 9-10-es lányok végeztek.
Az utolsó napon a városi könyvtárat vettük birtokba néhány órára. Itt került sor ugyanis a Legyen Ön is Aranyos! Játékos vetélkedőre. Elmondhatjuk, hogy az öt szellemi fordulóban csupa-csupa aranyos diák mérte össze tudását. Gyakran felcsillant szemük, ha válaszuk jónak bizonyult, hát még, ha csokit is kaptak. Az idősebb rutinos lányok arattak: a győztes Takács Réka lett, a második Bíró Ágnes, a harmadik Puskás Gabriella.
A könyvtári helyszín gyors átrendezése után nyomban kezdetét vette a komolyabb előzetes felkészülést is igénylő helytörténeti vetélkedő. Osváth Imre, Petőfi Sándor Jókai Mór és Arany János nyomdokaiban jártak a csapatok. Sok új ismeretre tettek szert a gyerekek, miközben a zsűrit szépen elmondott Arany-balladákkal is megörvendeztették.
A hírességekről elnevezett csapatok helyezési sorrendje végül az alábbi módon alakult:

Arany
Petőfi
Osváth
Jókai

Az Arany-hét összesítő értékelése a záró diszkó előtt, 18 órakor kezdődött.
Az eredmény hirdetéskor megtudtuk, hogy az internetes szavazás alapján a kollégium arca Neller Zsanett és Házi László lett.

Az esemény kissé elhúzódott, mert a támogatóink jóvoltából sok értékes ajándékot oszthattunk ki gyermekeinknek, akik rászolgáltak az elismerésre.

Ezúton fejezzük ki köszönetünket támogatóinknak:

Támogatóink

Szivárvány büfé
OTP
Magyar Posta
Sétány Patika
Váradi Károly óramester
Eurobazár
Drogéria, Sarkad
Szent László Patika, Gyula
Simon Lajos vállalkozó
Gyepes Kft
Balázs Bea kozmetika
Virág László, fodrász
Peres Istvánné, fodrász
Anna Fodrászat
Sarkad Város Önkormányzata
Pribék Imréné, manikűrös
Dürer Nyomda, Gyula
Ady Endre- Bay Zoltán Középiskola és Kollégium
Andi étterem
Boglárka Kertészet, Gyula
Sarkadi Városszépítő Egyesület

 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria