Kollégiumi gólyaavató

Liszt, tojás, méz, kefir, citromlé, só, bors. Vajon milyen ételkülönlegesség hozzávalói ezek az anyagok? Mézeskalács, aranygaluska, netán vegetáriánus kolbász? Nem, dehogy. Mindössze az Arany János Kollégium végzős diákjai készülnek a gólyaavatóra, erre a soha el nem hagyható fontos eseményre. Igazi tejjel-mézzel (szó szerint) folyó Kánaán ez nekik és a kollégium többi - nem kilencedikes - lakója számára. Többek között a fentebb felsorolt anyagok szokatlan elegye, felhasználása adja az avatás savát-borsát.

Mily szórakoztató tud lenni például a tojásvándoroltatás - a nadrág egyik szárából a másikba. Csak ne lennének ennyire törékenyek ezek a tojások! A beszédhiba, beszédkultúra javítására kiválóan alkalmas a citromléből készült jégkocka szopogatása közben eldarált (inkább „elfintorgott”) nyelvtörő. Nem csak a mondókát, de még a magát produkáló ábrázatát sem lehet felismerni.

Történelmi tanulmányaink során találkozhattunk már szfinxszel, kentaurral, szirénnel. Végzőseink viszont megalkották a kollégium történetének első öszvérlényét, a tyúklépest. Ez magában foglalja a kotlóstyúk (esetleg kakas) és a lépes méz jellemző tulajdonságait: édes, tollas. Hozzávalók: befóliázott alapanyag (gólya), sok méz, még több tollpihe. Az elkészítés módja a következő. Kenjük be mézzel a gólyát, majd (nem sajnálva egy otthoni párna tartalmát feláldozni) egyenletesen szórjuk be pihével! Az elénk táruló látvány következtében új értelmet nyer számunkra a „tollas a hátam”(és mindenem) kifejezés.

A kisgólyák dicséretére legyen mondva, derekasan állták a sarat ( a twister során a habfürdőt, kechupot,  mustárt is), és szépen megoldották a feladatokat.

Még szerelmet is tudtak vallani, pedig nem könnyű dolog egy idegen személy dicséretére rögtönzött bókokkal előhozakodni. Végül a gólyaeskü korántsem rögtönzött (a végzősök által nagyon is gondosan megfogalmazott) dicsőítő szövegét mondták el kórusban a kollégiumi kisgólyák.

Nagy Ferenc

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria