Költészet napján

 Manapság már nem annyira divatos verseket hallgatni vagy olvasni, de vannak olyan költemények, amelyek hallatán az ember libabőrös lesz. Valahol itt van elrejtve a lényeg. Amikor valaminek több év – sőt, több száz év – után is ilyen hatása van, az megérdemli az ünnepnapot.

Iskolánkban a magyar költészet napja alkalmából április 11-én versírásra bátorítottuk diákjainkat. A merészebbeknek József Attila néhány gondolatmorzsája segített. Ezen gondolatokból – melyek talán nem is olyan hétköznapiak – kellett megfogalmazni költeményeiket. Sőt, hogy még érdekesebb legyen a feladat, a verset hagyományos írógép segítségével kellett papírra vetni. Ami úgy látszik, hátráltatta egyik-másik diák versírását. Mert volt, aki nem tudta befűzni a papírt a gépbe, aki elírt gondolatait nem tudta törölni, mint a számítógépen, és valakinél az írógép gombjai akadtak be. De mindennek ellenére nagyon nagy volt az érdeklődés.
Az elkészült alkotásokat a versdobozba helyezték el az ifjú költőpalánták, ahonnan a nap végén kerültek elő. A diákmunkák mellett egy pedagógus – Szlávikné Mári Zsuzsanna - verse is a dobozban lapult.
A magyar költészet napja arra is jó, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, isten, világ, haza, háború. Mert a verseken keresztül pontos rajzot kapunk minden korszakról, társadalmi, kulturális és gazdasági állapotról.
Mindezek mellett a versek olyan élményt nyújtanak, ami meghatározó lehet egész életünkön keresztül.
Jó lenne, ha nem csak ezen a napon találnánk rá a gyönyörű versekre, hanem lenne időnk erre máskor is, mert a költészet maga az élet, olvassuk, szeressük az év minden egyes napján, mert azalatt, míg verset olvasunk, hallgatunk, egy pillanatra minden más megáll…
 
img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria