Az élet 6 napba sűrítve

A nyár folyamán középiskolánk diákjai több turnusban, összesen 15-en vehettek részt életpálya-építő táborban a Balaton partján fekvő Zánkán. Az egyik csoport két tagjával a tanévkezdés előtt ültünk le beszélgetni az élményekről. Baracsi Annamária és Szatmári Ágnes nagy lelkesedéssel számolt be az eseményekről.

Noha az utazás igen viszontagságos volt, és a szállás is messze (nagyon messze) elmaradt a mi kollégiumunk nyújtotta kényelemtől, a diákoknak pozitív, hasznos élményeket adott. Ez elsősorban a gazdag, tartalmas programnak volt köszönhető, valamint a bőséges, kiemelkedően jó étkezéseknek. Még a napi kétszeri főtt étel sem hízlalta fel őket túlságosan, mert az óriási tábor területén minden alkalommal komoly távolságokat kellett megtenni a szálláshely, az étkezde és a programház között.

A szervezők minden napnak adtak egy-egy jelszót, ami köré csoportosították az aznapi teendőket. Nevezetesen: önismeret, lehetőségek, döntés, cselekvés, hasznosítás. A délelőtt folyamán úgynevezett nagycsoportos foglalkozás keretében körbeülve beszélgettek, illetve játszottak. Ebéd után, némi pihenőt követően kiscsoportokban folytatták a tevékenységet fiatal, jól felkészült csoportvezetőik irányításával.

Beszélgetőtársaim szerint az egyik legjobb programnak az "élő könyvtár" bizonyult. A diákok körülbelül 15, különböző foglalkozású (állatorvos, utaskísérő, bankigazgató, pszichiáter stb.) személyt kölcsönözhettek ki maguknak. A kölcsönzési idő legfeljebb 25 perc lehetett, azonban ha jól kérdeztek, igen sok információt kaphattak az adott szakmáról, annak szépségeiről, buktatóiról.

Összességében elmondható, hogy az "Új nemzedék" program támogatásával megvalósuló életpálya-építő tábor résztvevői jól érezték magukat, és hasznos ismereteket szereztek önmagukról, másokról, környezetükről, az életről.

 
Nagy Ferenc

 

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria