Masaomi

Masaomi augusztus 24-én érkezett Magyarországra, Sarkadra azzal a céllal, hogy a 2013-14-es tanévet az Ady Endre - Bay Zoltán Középiskolában járja végig. Ám nem csupán eltölteni akarja az esztendőt. Őszinte tudásszomj vezérli. Számomra ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor vendéglátójával (Földesi Lászlóval) hármasban leültünk beszélgetni. Én kérdeztem, Laci tolmácsolt (angolul), Takasaka Masaomi pedig válaszolt.

A 17 éves fiatalember Japán Toyota nevű városából érkezett. Édesapja könyvelő, édesanyja pedig - őt idézve - bölcs háziasszony. A család legifjabb tagja a 11 esztendős öccse.

Masaomi tudásszomja lenyűgöző. Noha kedvenc tantárgya a testnevelés, matematika, fizika, őszinte érdeklődést mutat a magyarok történelemszemlélete iránt. A világtörténelem tantárgyat jól megérti, hiszen angol anyanyelvű lektor tanítja. A biológiával is jól elboldogul, mert annak oktatása is angolul folyik iskolánkban. A magyar irodalom és nyelvtan viszont komoly nehézségeket okoz. Egyelőre... A barátságos, nyílt tekintetű fiúnak ugyanis nem titkolt célja, hogy a tanév végén felső fokú nyelvvizsgát tegyen magyar nyelvből. Láthatóan jól halad ezen az úton. Egyre több magyar szót ért és használ. Itt-ott még Laci segítsége nélkül is megértettem válaszait.

Masaomi elmondta, hogy tetszik neki az övékétől merőben eltérő építészetünk. Örül, hogy kedvesek, barátságosak vele a fiatalok és a felnőttek egyaránt. Azt is megtudtam, hogy roppantul ízlik neki a magyar konyha főztje. A gulyásból, pörköltből háromszor is képes szedni. Ennél jobban talán csak a magyar lányok bűvölték el. Azt hiszem, nem véletlenül... Bizonyára ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem gyötri állandó honvágy. No meg a modern technika vívmányai (facebook, skype) is segítenek ebben, melyek által tartja a kapcsolatot családjával, barátaival.

Végül elmondta élete nagy álmát: egyszer az amerikai NASA-nak megfelelő japán JAXA mérnöke szeretne lenni.

Úgy legyen, Masaomi!
Nagy Ferenc

 

img: 
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria