Kollégium

Arany János Kollégium

A sarkadi Ady Endre- Bay Zoltán Középiskola megújult kollégiuma, az Arany János Kollégium 2002-ben nyitotta meg kapuit.

A valamikor malomként szolgáló épületből ekkor készült el a 104 tanuló befogadására alkalmas szép, korszerű „diákotthon”.

A három szinten 26 négyágyas szoba található. Minden szobához külön mosdó, WC, zuhanyozó, belső használatú telefon, számítógép (internet-hozzáférés) tartozik.

img: 

Nevelőink

Klimaj Tamásné - kollégiumvezető:

1989 óta dolgozom a kollégiumban, előtte óvónő voltam 15 éven át. Férjezett vagyok, 2 felnőtt leányom van, és két unokám. Szabad időmben, ha tehetem  unokáimmal vagyok, és nagymamáskodom, ugyanakkor anya vagyok és feleség. Szeretek olvasni, zenét hallgatni, netezni és nagy híve vagyok a rendszeres testmozgásnak: futás, kerékpározás, és torna. A környezetemben lévőket is szívesen invitálom és ösztönzöm erre. Szeretem a munkámat, kollégáimat és a diákságot. Sok időt töltök velük.

 

Balogh Endre - kollégiumi nevelő:

A kollégiumban 5 éve dolgozom. Az elmúlt év októberéig az intézmény Gárdonyi utcai épületében a fiúk nevelőtanára voltam. Azóta a helyszín megváltozott, de a fiúk továbbra is az én csoportomat erősítik. Kertész-szaktanárként évekig a szakképzésben dolgoztam, mellyel azért még most is kapcsolatban vagyok egy kicsit. Egy leányunk van, aki középiskolás. Szabadidőmben a természetben kóborlok, kertészkedem, olvasok.

 

Nagy Ferenc - kollégiumi nevelő:

5 éve dolgozom kollégiumi nevelőként az intézményben. Korábban 27 évig általános iskolában tanítottam. Magyar nyelv és irodalom a szakom. Három felnőtt gyermekem van és három unokám.
Szabad időmben néha írok, ritkán festek, leggyakrabban pedig kerékpározom.

 

img: 

Gólyaavató

Mondják, hogy 1 fecske nem csinál nyarat. Nem ám, de 18 gólya! Bizony, szeptember közepén nekik majdnem sikerült az évszakváltás. Hétágra sütött a nap a kollégium udvarán, amikor elkezdődött az avatási szertartás. Aztán hirtelen nyakukba szakadt az égi áldás (mármint a kisgólyáknak). Kacsák módjára lubickoltak... - a táncban. Ügyesen ropták, s szívünkbe lopták - magukat. Lelkesedésüknél csak ázott tollaik voltak "szimpatikusabbak". Az üvegesben folytattuk az eltervezetteket. Remekül vették az akadályokat. Nem törte őket meg az idő(járás). Égre-földre, no meg a végzősök szeretetére, tiszteletére esküdöztek - a kollégium gólyái.

Az október újabb próbatétel elé állította őket. Ekkor már a többiek (nem kollégisták) is "avatódtak". Reggel 6 óra körül indultak a buszpályaudvarra, zsíroskenyérrel megrakodva. Hamar elkelt a portéka, pedig nem volt olcsó. (50 Ft-ot kértek darabjáért.) Ez talán megnyerő öltözetüknek is köszönhető volt. Díszes, telefirkált póló (alatta pulóver), cicanadrág, mamusz. És persze a cumi...

Délután a felsősök dolgoztak rajtuk: festették, kenték, pingálták őket, ahol érték. A frizurák is látványosan alakultak. A színpadon már fel sem lehetett ismerni, ki kinek a borja (gólyája).

Sokszor eljárták a bolondját. Volt, aki még a kánkánt is - a közönség nagy örömére. A végzősök gondosan megtervezték, hogy kire milyen feladatot osszanak. A végső elszámolásnál az osztályok bemutatkozó műsorának színvonala és a versenyszámok teljesítésének szintje esett latba. A tortát a kéttannyelvű gólyaosztály nyerte. A többieknek le kellett nyelniük ezt a békát is... Ilyen a gólyaélet!

Nagy Ferenc

 

img: 

Gólyatábor középiskolánkban

A tanévkezdést megelőző héten, augusztus 26-án kisgólyák szállták meg kollégiumunkat, hogy 48 emlékezetes órát töltsenek (költsenek) új fészkükben. Gazdag program várt rájuk, melynek megvalósításában (szervezésében, lebonyolításában) nevelők, tanárok és 12-13. osztályos "öreg" diákok vettek részt.

Az első nap egyúttal esőnap is volt, hiszen felülről jött az égi áldás. Ez valójában azonban nem sok vizet zavart, mert a tűzoltóság bemutatója során - a sivatagban legfőbb kincsnek számító - vízből túlságosan sok jutott mindenkinek. Az új egyenpólót szárazra kellett cserélni. Ám a tortúra ezután is folytatódott. Kalandtúra formájában öltött testet. A nyári pihenéshez szokott fiatalokat megviselte a sok gyaloglás. Ennek vízhólyagnövesztő mellékhatásával és Bodri kutyával is sokan most találkoztak először.

Szerencsére a lábfájás tüneteit némileg enyhítette az Éden-tó hűsítő vize, hiszen a parton történő láblógatás is a feladatok közé tartozott. Szükség volt eme végtagok gyors gyógyulására, mert az esti szalonnasütés után bizony még táncolni is kellett. A talpalávalót a Garázs Beat Band húzta. A jó zene és a 12-13.-os gólyanevelő diákok "táncolásra ösztönző ténykedése" remek hangulatot teremtett.

Az esti takarodó elrendelése kudarcba fulladt. Erre a szervezők számítottak is, hiszen az írott program hajnali bátorságpróbával "fenyegetőzött". Ezért a gólyák a 2 órai ébresztést ébren akarták kivárni. Ez (a kivárás) a többségnek sikerült is, így azonban a próba elmaradt. Vagy mégsem?

A 2. napon a főzésé volt a főszerep. A csapatoknak csilisbabot kellett készíteniük - bográcsban.

A hozzávalókat önállóan kellett beszerezniük. A tűzgyújtás és a tűztáplálás is az ő feladatuk volt. Miközben rotyogott az étel, szellemi és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. Az ebéd igazán finomra sikerült. Mind elfogyott, sőt kevés is lett... Itt jegyzem meg, hogy a Közétkeztetési Intézmény kiemelkedően jó és bőséges élelemmel látott el bennünket a gólyatáborban. Köszönjük segítségüket.

A fárasztó szakácsi, konyhalányi teendők után Tóth Sándor jóvoltából sétakocsikázás következett, majd kevésbé pihentető sportversenyekre került sor az iskola sportcsarnokában.

Kora este vette kezdetét a Ki kicsoda? játékos vetélkedő, majd a napot olyan fergeteges hangulatú disco zárta, amilyet gólyáink még nem éltek meg soha a gólyatáborok történetében...

Ezt Oláh Viktornak köszönhetjük.

Az elmaradt bátorságpróba - 22 órás késéssel - éjfélkor kezdődött. Nem egy leányálom fülsüketítő csörömpölésre ébredni. Annál nagyobb öröm volt ez a végzősöknek, akik konyhai eszközök összeütögetésével és tangóharmonikával produkálták az őrjítő ricsajt. Ezután a kisgólyák sebesen toltak autót, kapával labdát terelgettek, miközben a tojásokat sem kímélték.

Másnap délelőttre a lányoknak és a fiúknak külön-külön szerveztek játékos vetélkedőt a végzősök.

Az értékelés során hasznos ajándékokat kaptak a diákok. Az ebédet követően hazautaztak, a tábor bezárta kapuit. Ez a kapu azonban jövőre ismét kinyílik. Szeretettel várjuk a leendő kisgólyákat.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak:

  • Nagy József
  • Tóth Sándor
  • Oláh Viktor (Csoki)
  • Garázs Beat Band
  • Közétkeztetési Intézmény
Nagy Ferenc

 

img: 

Ballagás a kollégiumban

 A tavasz késett ugyan, de a kollégiumi ballagás nem. A szokásosnál korábban, április 24-én "köszöntött be". Előző este a 9.-esek virágot gyűjtöttek, amivel másnap "vén" ballagóink tiszteletére gyönyörűen feldíszítették a kollégium előterét, lépcsőit, folyosóit.

A végzősök még utolsó alkalommal végigjárták szeretett otthonuk szobáit. Majd felcsendült Máté Péter: Azért vannak a jó barátok című dala - Sin Szabina, Turi Fruzsina és Karkus Tamás előadásában. A kollégium dolgozói nevében Klimaj Tamásné kollégiumvezető vett búcsút. A maradó diákok részéről Patkás Dóra mondta el gondolatait. Végül az "öregek" képviseletében Seprenyi Nikolett búcsúzott el a kollégiumtól és annak lakóitól.
A ballagókról nevelőik által írt vicces versikék derültséget, nevetést, néha pityergést váltottak ki a hallgatóságból. A körépület földszintjén berendezett "házi moziban" az eltelt 4-5 év eseményei elevenedtek meg életképek formájában. Ekkor látszott, mennyire eltelt az idő... A Balogh Endre tanár úr által összeválogatott film másolatát minden ballagó megkapta ajándékba.
Végezetül a kollégium csodálatos kertjében süteménnyel és üdítővel "öblítettük le" a fáradalmakat. Spontán baráti beszélgetések tették teljessé a napot, majd álomba szenderülve talán már valahol másutt jártak a ballagók...
Jó utat, fiatalok!
Nagy Ferenc

 

img: 

ARANY-HÉT 2013

Iskolánk kollégiuma több mint két évtizede minden évben megemlékezik névadójáról.

Az idei rendezvény a március 18-án megtartott megnyitóval indult, ahol Klimaj Tamásné kollégiumvezető mondta el gondolatait.
A hetet sport- és műveltségi vetélkedők, "huncutságok", egyéni és társas játékok színesítették. A diákok idejük, kedvük, képességeik szerint tetszőlegesen választhattak a gazdag programból. Egyesek (főként az "öregebbek") habzsoltak, mások csak csipegettek. A négy nap alatt a megmérettetés, a játék néha éjszakába nyúlt. Általában becsületes, sportszerű küzdelmeket láthattunk.

img: 

Ünnep

Miközben mi, a kollégium lakói karácsonyi vacsoránkat fogyasztottuk, megszólalt Bianka: ha tudtam volna, hogy ilyen jó szokott itt lenni ez az ünnep, már az előző tanévben is jelentkeztem volna kollégistának...

Azóta sem tudom pontosan (pedig faggattam), hogy mi varázsolta ennyire el. A lobogó mécsesek látványa, az étek (hús, krumpli, banán), a diákok által nyújtott élőzene, a vacsora előtti vidám műsor, a közös fényképezkedés, a társaság? Talán együtt minden, mert az egészet áthatotta az összetartozás, a szeretet. Ez az igazi ajándék. Ilyenkor még az sem baj, ha a csoportok műsorai csetlenek, botlanak. Nincs verseny, nincs rangsor. Karácsony van...

Nagy Ferenc

 

 

img: 

Járt a Mikulás

Három krampusz kíséretében érkezett Télapó a kollégiumba, hogy csomagot osszon a tiszta cipőjű, csizmájú, szívű gyerekeknek. Szobáról szobára haladt a lappföldi delegáció. Ahány szoba - annyi műsor. Ezzel lehetett "kicsikarni" az ajándékot. Jónéhány lakóközösség elbűvölte produkciójával Mikulás bácsit és sötét, de "gyönyörűséges" segítőit. Énekeltek, zenéltek, táncoltak, traktáltak, dekoráltak, fényképeket, kisfilmeket mutattak. Kedvesek, aranyosak voltak. Nem is került elő sehol virgács, viszont elcsattant egy-két krampuszi. (Lehet, hogy ennél még a virgács is jobb?)

Az iskolában is járt a Télapó bácsi. A diákönkormányzat vezetői szaloncukorral kedveskedtek a tanulóknak.
 
Nagy Ferenc
 
img: 

Gólyatábor

Augusztus 27-én költöző madarak (reméljük nem…) érkeztek iskolánk kollégiumába, ugyanis itt került megrendezésre az új tanulók számára szervezett gólyatábor. Sokféle program várt rájuk, melynek lebonyolításban nevelők, tanárok és 12-13. osztályos „öreg diákok” vettek részt.

img: 

Gólyatábor

 Kedves leendő 9. osztályos!

Örömmel értesítünk, hogy iskolánkban a tanév megkezdése előtt GÓLYATÁBORT tartunk.
Amennyiben kedvet érzel hozzá, kérjük jelentkezz!

A tábor ideje: 2012. augusztus 27-28-29. (hétfő-kedd-szerda)

A tábor helye: Az Ady-Bay Középiskola kollégiuma (Piac tér 2-4)

Részvételi díj: 4000 Ft. (befizetése a táborba érkezéskor a helyszínen történik, tartalmazza a szállás- és étkezési költségeket.)

img: 
Tartalom átvétel
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria