Hagyományok

Nagy zoltán emléknap (vándorkupa)

 

dátum: 
2012.02.02.

Karácsonyi ünnep, téli szünet előtti utolsó tanítási nap

 

dátum: 
2011.12.21.

Szalagavató 16:00 órától

 

dátum: 
2011.12.16.

Ady bál

Tanítás nélküli munkanap

dátum: 
2011.11.24.

Ady-hét

 

dátum: 
2011.11.21. - 2011.11.24.

Gólyaavató

Mondják, hogy 1 fecske nem csinál nyarat. Nem ám, de 18 gólya! Bizony, szeptember közepén nekik majdnem sikerült az évszakváltás. Hétágra sütött a nap a kollégium udvarán, amikor elkezdődött az avatási szertartás. Aztán hirtelen nyakukba szakadt az égi áldás (mármint a kisgólyáknak). Kacsák módjára lubickoltak... - a táncban. Ügyesen ropták, s szívünkbe lopták - magukat. Lelkesedésüknél csak ázott tollaik voltak "szimpatikusabbak". Az üvegesben folytattuk az eltervezetteket. Remekül vették az akadályokat. Nem törte őket meg az idő(járás). Égre-földre, no meg a végzősök szeretetére, tiszteletére esküdöztek - a kollégium gólyái.

Az október újabb próbatétel elé állította őket. Ekkor már a többiek (nem kollégisták) is "avatódtak". Reggel 6 óra körül indultak a buszpályaudvarra, zsíroskenyérrel megrakodva. Hamar elkelt a portéka, pedig nem volt olcsó. (50 Ft-ot kértek darabjáért.) Ez talán megnyerő öltözetüknek is köszönhető volt. Díszes, telefirkált póló (alatta pulóver), cicanadrág, mamusz. És persze a cumi...

Délután a felsősök dolgoztak rajtuk: festették, kenték, pingálták őket, ahol érték. A frizurák is látványosan alakultak. A színpadon már fel sem lehetett ismerni, ki kinek a borja (gólyája).

Sokszor eljárták a bolondját. Volt, aki még a kánkánt is - a közönség nagy örömére. A végzősök gondosan megtervezték, hogy kire milyen feladatot osszanak. A végső elszámolásnál az osztályok bemutatkozó műsorának színvonala és a versenyszámok teljesítésének szintje esett latba. A tortát a kéttannyelvű gólyaosztály nyerte. A többieknek le kellett nyelniük ezt a békát is... Ilyen a gólyaélet!

Nagy Ferenc

 

img: 

Gólyatábor középiskolánkban

A tanévkezdést megelőző héten, augusztus 26-án kisgólyák szállták meg kollégiumunkat, hogy 48 emlékezetes órát töltsenek (költsenek) új fészkükben. Gazdag program várt rájuk, melynek megvalósításában (szervezésében, lebonyolításában) nevelők, tanárok és 12-13. osztályos "öreg" diákok vettek részt.

Az első nap egyúttal esőnap is volt, hiszen felülről jött az égi áldás. Ez valójában azonban nem sok vizet zavart, mert a tűzoltóság bemutatója során - a sivatagban legfőbb kincsnek számító - vízből túlságosan sok jutott mindenkinek. Az új egyenpólót szárazra kellett cserélni. Ám a tortúra ezután is folytatódott. Kalandtúra formájában öltött testet. A nyári pihenéshez szokott fiatalokat megviselte a sok gyaloglás. Ennek vízhólyagnövesztő mellékhatásával és Bodri kutyával is sokan most találkoztak először.

Szerencsére a lábfájás tüneteit némileg enyhítette az Éden-tó hűsítő vize, hiszen a parton történő láblógatás is a feladatok közé tartozott. Szükség volt eme végtagok gyors gyógyulására, mert az esti szalonnasütés után bizony még táncolni is kellett. A talpalávalót a Garázs Beat Band húzta. A jó zene és a 12-13.-os gólyanevelő diákok "táncolásra ösztönző ténykedése" remek hangulatot teremtett.

Az esti takarodó elrendelése kudarcba fulladt. Erre a szervezők számítottak is, hiszen az írott program hajnali bátorságpróbával "fenyegetőzött". Ezért a gólyák a 2 órai ébresztést ébren akarták kivárni. Ez (a kivárás) a többségnek sikerült is, így azonban a próba elmaradt. Vagy mégsem?

A 2. napon a főzésé volt a főszerep. A csapatoknak csilisbabot kellett készíteniük - bográcsban.

A hozzávalókat önállóan kellett beszerezniük. A tűzgyújtás és a tűztáplálás is az ő feladatuk volt. Miközben rotyogott az étel, szellemi és ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. Az ebéd igazán finomra sikerült. Mind elfogyott, sőt kevés is lett... Itt jegyzem meg, hogy a Közétkeztetési Intézmény kiemelkedően jó és bőséges élelemmel látott el bennünket a gólyatáborban. Köszönjük segítségüket.

A fárasztó szakácsi, konyhalányi teendők után Tóth Sándor jóvoltából sétakocsikázás következett, majd kevésbé pihentető sportversenyekre került sor az iskola sportcsarnokában.

Kora este vette kezdetét a Ki kicsoda? játékos vetélkedő, majd a napot olyan fergeteges hangulatú disco zárta, amilyet gólyáink még nem éltek meg soha a gólyatáborok történetében...

Ezt Oláh Viktornak köszönhetjük.

Az elmaradt bátorságpróba - 22 órás késéssel - éjfélkor kezdődött. Nem egy leányálom fülsüketítő csörömpölésre ébredni. Annál nagyobb öröm volt ez a végzősöknek, akik konyhai eszközök összeütögetésével és tangóharmonikával produkálták az őrjítő ricsajt. Ezután a kisgólyák sebesen toltak autót, kapával labdát terelgettek, miközben a tojásokat sem kímélték.

Másnap délelőttre a lányoknak és a fiúknak külön-külön szerveztek játékos vetélkedőt a végzősök.

Az értékelés során hasznos ajándékokat kaptak a diákok. Az ebédet követően hazautaztak, a tábor bezárta kapuit. Ez a kapu azonban jövőre ismét kinyílik. Szeretettel várjuk a leendő kisgólyákat.

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak:

  • Nagy József
  • Tóth Sándor
  • Oláh Viktor (Csoki)
  • Garázs Beat Band
  • Közétkeztetési Intézmény
Nagy Ferenc

 

img: 

60 év

2013. augusztus 31-én került sor középiskolánk tanévnyitó ünnepségére. Ez a mostani sokban eltért a megszokottól. A Művelődési Központban gyülekeztünk, nem az iskolaudvaron. Több volt a 18 éven felüliek száma, mint máskor. Nem csoda, hiszen sokan eljöttek azok közül, akik az elmúlt hat évtized során valamikor ebben az intézményben tanultak. Kíváncsiak voltak a "kisöregre". Iskolánk ugyanis 60 éves. Meg kell hagyni, jól tartja magát.

Nem veszett el, mint homok a szélben...

Karkus Tamás 13. B osztályos tanuló produkciója nyomán "megelevenedett". A hat évtized tiszteletére Pete László még verset is írt, melyet iskolánk színjátszó körének tagjai adtak elő Pete Lászlóné útmutatásai alapján.

Az ünnepelt "életútját" Zámori Ida igazgató asszony mutatta be, emlékezve a régi diákokra, tanárokra, igazgatókra. A változó kor sem tudta soha megtörni lendületét... Túltette magát a nehézségeken, s haladt előre. Igazi szép élettörténet kerekedett ki előttünk.

Erről még a filmkockák is meséltek... Horváth Károly tanár úr felvételeinek köszönhetően a 90-es évek középiskolája elevenedett meg előttünk. Olyan pedagógusokkal is találkozhattunk, akik már a mennyei katedráról tekintenek le ránk. Többek között róluk is beszélt visszaemlékezéseiben Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója, aki 1968-72 között volt iskolánk tanulója. Ezután Hevesi Imre egy Presser-dallal örvendeztetett meg bennünket.

Majd újabb művészek léptek színre. Bár Bende Róbert polgármester úr most nem zenélt és nem énekelt, de érzékletes, színes képet festett egykori iskolájáról. Az itt töltött diákévek szépségéről, fontosságáról, a kötődésekről és persze huncutságokról, csínytevésekről mesélt szabadon, igen szórakoztatóan.

Gyebnár Csekka színésznő barátok közt érezhette magát, hiszen erről a színpadról (a Művelődési Központ színpadáról) indult más, nagyobb színpadok felé... Szeretettel telve, elfogódottsággal beszélt egykori iskolájáról. Mesélt, énekelt, verset mondott.

Nagy Andrea az első két tanítási nyelvű osztályba járt 2002-ben. A fiatalabb generációt ő képviselte az emlékezők sorában. Az ezután rövid műsort adó Hevesi Happy Band 3 tagja is néhány évvel ezelőtt még iskolánk diákja volt: Boros Sándor, Jánki Zoltán, Karkus Csaba. Rájuk is büszkék lehetünk.

A legifjabb hozzászóló, a 11. c osztályos Szatmári Ágnes rövid múltra tudott visszatekinteni. Ő a jelent, a jövőt képviselte. Karkus Tamás zongorajátéka után Zámori Ida igazgató asszony tollal és emléklappal köszöntötte a 9. osztályosokat, majd ajándékot nyújtott át az emlékezőknek. Végezetül megnyitotta középiskolánk 60. tanévét.

Ez az ünnepség kiinduló állomása volt annak a - Bende Róbert polgármester úr és a Sarkadi Tankerület által támogatott - rendezvénysorozatnak, amely a jubileum jegyében kerül megrendezésre. Ennek szellemében - főként Balogh Endre tanár úr munkája nyomán - pazar iskolatörténeti kiállítás nyílt az óépületben, ahol nosztalgiázhatunk a múlton, eltöprenghetünk a jelenen és bizakodhatunk a jövőben...

Boldog Születésnapot!

Nagy Ferenc

 Elhangzott beszédek:

img: 

Elmegyek, elmegyek

Ballagás városunk középiskolájában 

Május 4-én érettségi előtt álló diákjaink végigjárták iskolájuk szépen feldíszített tantermeit, egy utolsó sétát tettek városunk központjában, majd a 9. osztályosok sorfala között érkeztek meg a ballagási ünnepség helyszínére, a kollégium kertjébe. A rokonok, barátok, diáktársak, meghívott vendégek tapssal üdvözölték őket.
A ballagtató tanulók képviseletében Petrucza Klaudia köszönt el tőlük. Szatmári Ágnes verse után Seprenyi Nikolett a ballagók nevében emlékezett vissza az itt eltöltött évekre, vett búcsút az intézménytől, tanáraiktól, diáktársaiktól, majd felkerültek az iskola zászlójára az emlékezés szalagjai.
Ezután Pete László Miklós írása elevenedett meg a színpadon Pete Lászlóné rendezésében, Gurbai Réka, Gavra Dávid, Bondár Gabriella és Bravik Krisztián előadásában.
Bende Róbert polgármester úr ünnepi köszöntőjében az élet szépségeiről, a ballagók előtt álló feladatokról fejtette ki gondolatait, és kívánt jó utat a fiataloknak.
Ottlakán Renáta énekét a gitárszakkörösök kísérték.
Zámori Ida igazgató asszony beszédében kiemelte, hogy végzőseink gyerekként érkeztek iskolánkba, és felnőttként távoznak tőlünk, mert 4-5 év alatt a tudás és szeretet ablakai sorban kinyíltak előttük, miközben szüleik, tanáraik féltő tekintete kísérte őket.
Ezután jutalmak, oklevelek átadására került sor, melyeket kiemelkedő teljesítményért, jó tanulmányi eredményért, szorgalomért, sportért, közösségi munkáért kaptak a fiatalok.
Ezt követően Bende Róbert polgármester úr és Zámori Ida igazgató asszony valamennyi diáktól kézfogással vett búcsút, és átadták nekik a Békés Megyei Hírlap Osztálynapló című kiadványát, mely a 2012-2013-as tanév végzős tanulóinak osztályképeit tartalmazza. A kiadvány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Sarkad Város Önkormányzata támogatásával jelenhetett meg.
Az ünnepség zárásaként a búcsúzó osztályokat jelképező léggömbök felröppentek - miközben a végzősök összeölelkezve ringottak - s oly gyorsan szálltak el a végtelenbe, tűntek el szemünk elől, mintha születésük óta erre vágytak volna. Léggömbröptetéskor el szoktam gondolkodni az életü(n)kről. Mennyire ki vagyunk szolgáltatva a szélnek! Milyen sérülékenyek vagyunk! Néha magabiztosan törünk a magasba, máskor pedig zuhanunk a mélybe. Ám, ha sok szorgalommal jól megtanulunk "szörfözni", be tudjuk fogni, meg merjük lovagolni a szelet - és ebben társakra is találunk -, akkor sokszínűek, szabadok, légiesek, boldogok lehetünk...
Nagy Ferenc

 

img: 
Tartalom átvétel
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria