Séta program

Álmok útján

Belegondoltál valaha is abba, hogy milyen lenne az élet álmok nélkül? Ha még nem tetted, most itt az alkalom, hogy egy kicsit belemélyedj ebbe a kérdésbe, és elgondolkozz rajta.

Az álom fogalmát pontosan nehéz meghatározni. Mondhatjuk különös kis ábrándképeknek is őket. Még a tudósok sem tudják pontosan a mivoltát, éppen ezért van bennük valami érdekesség. Szerintem álmok, ábrándok nélkül a világ sok mindenki számára egy más - valószínűleg unalmas – hely lenne, hiszen az embereknek szükségük van arra az élményre, arra a pluszra, amit általa átélhetnek.

img: 

Anyák

Évről évre felmerül bennem a kérdés: Mivel lephetném meg anyukámat Anyák napján? Tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

img: 

Tavasz van

Itt a jó idő, hőmérőink már régen pluszt mutatnak, egyre többen veszik elő a szekrény mélyéről a rövidnadrágot, az utcán mégse látni elég labdát kergető kissrácot, szaladgáló kislányt. Vajon mi lehet ennek az oka? Sokan rávágnák erre a kérdésre, hogy facebook, számítógép vagy a televízió.

img: 

Felhők a horizonton

Születésünk pillanatától kezdve járjuk a nagybetűs Élet ösvényét hegynek fel s onnan le.
Úgy hisszük, jó irányba tartunk. Marad azonban még hitünk, mire célba érünk?

img: 

A Föld napjára…

Avagy: "a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön"

img: 

Az olvasásról

„Én ezt ki nem olvasom, nem érdekel.” – hangzanak az ismerős szavak.
Az ifjabb generáció előszeretettel sumákolja el a kötelezők kiolvasását, hogy a házimunkáról és a tanulásról ne is beszéljünk. Csak legyintenek egyet, arra hivatkozva, hogy majd az interneten megkeresik, s elég lesz, amit ott találnak. Nincs ínyükre többet bajlódni vele. Miért bánnak ilyen hanyagul avval, aminek természetesnek kellene lennie?

img: 

A pénz irányítja az életünket?

Cikkemben erre a kérdésre keresem a választ. Ebben a pénzközpontú világban szinte minden csak az anyagi javakról szól. Az emberek majdnem, hogy mániákusan hajszolják a pénzt. Minél nagyobb fizetés, jobb munka. Állandóan lessük a szórólapokat az akciós termékekről, és osztunk-szorzunk, hol tudjuk olcsóbban megvenni a kívánt terméket. Mióta a tulajdon megjelent a földön, azóta kialakult egy olyasfajta probléma az emberek között, ami sosem fog kihalni. Mióta van enyém és tiéd, azóta vannak a viták, a mániákus pénzszerzés és spórolás. A szegénység is a tulajdon, érték megjelenésével kezdődött. Azóta vannak szegények és gazdagok. Már a középkorban is kiderült, nem feltétlen az a szegény, aki nem dolgozik! Ha valaki jobbágyi-földműves családba született, szinte biztos, hogy nem tudott kitörni, kivéve persze, ha nagyon tehetséges volt. Aki pedig nemesi, királyi családba érkezett, a kislábujját se kellett megmozdítania, viszont el volt látva minden földi jóval. A jobbágyok rengeteget dolgoztak a megélhetésért, mégis az éhínség fenyegette őket. De gondoljunk csak bele, ez van ma is, több száz évvel később is. Ha valakinek a szülei jól üzletelnek, ügyesen forgatják a pénzt, a csemete élete is szinte biztosan fényűző lesz. De itt is vannak olyanok, akik bármennyire is próbálkoznak, nem tudnak kitörni. Pedig ők sem kevesebbek. Sok pénzből könnyű még többet csinálni, hiszen ha elbukja az üzletet, neki az kis pénz, szinte fel sem tűnik majd a veszteség. Kevés pénzből viszont sajnos nagyon nehéz sokat csinálni. Az alsó-középosztálybeli emberek félnek belevágni egy üzletbe, egy új célba. Hiszen mi történik, ha nem sikerül? Oda a megélhetésük is. Teljes anyagi csőd. Igen, a világunk teljesen elanyagiasodott. De véssük az eszünkbe, a boldogságot nem lehet pénzért megvásárolni. Gazdag vagy, de ha nincsenek szeretteid, akikre elköltsd. Akkor mit ér a pénz? Semmit. Viszont, ha van egy szerényebb, de gondoskodó, tisztelettudó családod, akikkel minden perc aranyat ér, az felbecsülhetetlen. Ezeket a tényeket mindig tartsuk szem előtt, és mérlegeljünk! Legyünk mindig boldogok!

Balogh Dorottya ,12/c

img: 

Csalódás

Mindenki életében van egy olyan ember, akit nehezen tudott elengedni. Hetek, hónapok, sőt talán évek kellenek ahhoz, hogy úgy gondoljunk rá, mint egy szép emlékre.

img: 

Pénzgyűjtés vagy hagyományőrzés?

A mai rohanó világunkban sok ember számára ismeretlenek a bennünket körülvevő ünnepek szokásai, hiedelemvilága. Vegyük csak a közeledő húsvétot. Valójában mit is ünneplünk ekkor? Egy kis múltidézés: A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. E napon ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor ér véget a negyven napos böjt, a hústól való tartózkodás ideje. Innen ered az ünnep magyar elnevezése is. Manapság már a villőzés, kántálás, komatál valamint a kisze és a hajnalfa (más néven májusfa) ismeretlenül csengnek az emberek fülében. A fiúk nem foglalatoskodnak azzal, hogy színes szalagokkal, cifra papírokkal, hímes tojásokkal díszített fácskát készítsenek a kedvesük kapujába.

img: 

Mosolyogj, az ingyen van!

Egész életünk a pénz körül forog. Ám a boltba nem mehetek el és vehetek le a polcról egy doboz szerelmet, egy üveg nevetést vagy egy csomag szeretetet. Ebben a nyüzsgő világban nem lenne baj, ha lennének ilyen boltok. Biztosan sokan betérnének és vásárolnának. Bár mindenki tudja, ezek a dolgok akkor a legigazabbak, ha a szívünkből jönnek.

img: 
Tartalom átvétel
 

Belépés

 

60 éves a sarkadi középiskola

Tablók

 

 Támop 3.1.7. - Mintaközvetítés az Ady Endre -Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban


Leonardo da Vinci program

Képzéseink

Tanulmányi versenyek 2012.  


Új Magyarország FEJLESZTÉSI TERV

Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoiltán Középiskola és Kollégiumban

 Képzés, tudás, oktatás a sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és kollégiumban

ECL

 

CISCO

 

Almásy kúria

 

Média galéria